čtvrtek 19. května 2022

Hra 677: Mah Jongg (1992)


Mah Jongg
Vývojář: Tomáš Vilím (Universum) & Jiří Koudelka (George K.) & Miloš Bílek & Miroslav Hlavička (Scalex)
Vydavatel: Proxima Software
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Deskovka
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Tomáš Vilím (Expedice (1990), Music Logic (1990), Zlý Sen Františka Koudelky (1990) a další) připravil další hru pro distribuční společnost Proxima, tentokrát se na hře podíleli ještě J. Koudelka, M. Bílek (obrázkové sady) a M. Hlavička (hudba). Hra byla prodávána v kolekci spolu s hrami Akcionář 2 (1990), Perestrojka (1991), Exploding Atoms (1991) a Telefony (1992) za 150 Kč. 

Jak už název prozrazuje, jedná se o klasickou čínskou deskovou hru Mahjong, kterou již zpracoval třeba F. Fuka pro počítače Sam Coupé pod jménem Shanghai (1990). Na hrací plochu se tedy rozmístí 144 kamenů do jakési pyramidy o pěti vrstvách. Každý má na sobě určitý obrázek, najdeme zde vždy čtyři stejné, tzn. 36 variant. Naším úkolem je odebírat stejně vypadající kameny po dvojicích, avšak vzít můžeme jen ten, který je odkrytý shora a alespoň z jedné "delší" strany, tzn. zleva či zprava. 

Všichni autoři

Začátek hry

Možnosti ve hře

V hlavním menu najdeme několik voleb, např. si lze zvolit vlastní ovládací klávesy - čtyři pro posun a jednu pro výběr. "Rekordy" zobrazí tabulku nejlepších výsledků, kdy číslo u jména znamená počet zbývajících kamenů. V nastavení si můžeme zvolit "board", čili moderně řečeno "seed", číslo, podle kterého program rozmístí kameny - můžeme si tedy najít svoje oblíbené rozmístění a sdílet ho třeba s přáteli. 

Druhá možnost je "load pictures", kdy si lze vybrat z pěti sad obrázků (lze si nakreslit i vlastní). Kromě té předvolené jsou tu ještě "mjongpic2" od M. Bílka, "mjongpic3" od J. Koudelky, "mjongpic4" ze hry Aknadach (1990) a "mjongpic5", neboli karty. "Informace" pouze odkáží na tištěný manuál a v "Poděkování" se nacházejí pozdravy všem kamarádům a známým, včetně Golden Trianglu či Raxoftu.

Sada "mjongpic2" od Miloše Bílka

Sada "mjongpic3" od Jiřího Koudelky

Sada "mjongpic4" ze hry Aknadach

Sada "mjongpic5" neboli karty

Ve hře pak nejsou vidět všechny kameny najednou, ale pouze výřez, což zvyšuje obtížnost. V pravém dolním rohu vidíme mapku, kdy černé tečky jsou zbývající kameny a blikající čtverec indikuje, jakou část zrovna vidíme v hlavním okně. V pravém horním rohu můžeme vidět vybraný kámen a pod ním číslo vyjadřující zbývající počet neodebraných kamenů. 

Podržením vybírací klávesy zobrazíme "herní menu", v němž najdeme několik velmi užitečných voleb. "Vrať dvojici" vrátí náš poslední tah a takto se můžeme dostat až na začátek hry. Pokud vybereme kámen a zvolíme "Hledej shodu", tak se dozvíme, zda se někde nachází stejný kámen, který bychom mohli odebrat. "Hledej dvojice" je ještě větší nápověda, neboť se nám ukážou všechny aktuálně odebratelné kameny a to včetně jejich umístění na mapce. Zvolit se dá i ozvučení, barva pozadí a kroky, neboli rychlost posouvání výřezu. 

V případě slušného výsledku se můžeme zapsat do tabulky nejlepších, kde ovšem z prvního místa nelze sesadit jakousi Zuzanu, což byla pravděpodobně tehdejší přítelkyně autora.

Blížím se ke konci

Vítězství!

Zápis jména

Tabulka nejlepších

Verdikt: Povedené zpracování deskové hry Mahjong, nicméně některým hráčům může vadit nemožnost vidět celou hrací plochu najednou, což snižuje přehlednost a zvyšuje obtížnost. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat