pondělí 16. srpna 2021

Hra 578: Perestrojka (1991)


Perestrojka
Vývojář: GCC Software (Genial Computing Company) & Miroslav Hlavička & Pavel Záruba
Vydavatel: Proxima Software
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Perestrojka je port u nás poměrně rozšířené a známé sovětské hry pro DOS, které se říkalo také "Toppler" či "Gorby". Název samozřejmě odkazuje na ekonomické reformy v SSSR řízené M. Gorbačovem, jehož obrázek najdeme i ve hře. Překvapí nás i syntezátor řeči vyslovující jméno hry a následně i jedna z tématických melodií.

Hru můžeme ovládat na joysticku či klávesnici, kdy si můžeme nastavit vlastní klávesy. Budou nám stačit čtyři pro pohyb. 

Menu

M. S. Gorbačov

Volba ovládání

V samotné hře pak ovládáme jakousi žábu, která se snaží dostat z levého dolního rohu do pravého horního rohu. Paradoxně ovšem nesmíme spadnout do vody, jinak zemřeme. Je třeba přeskákat po leknínech, které se ale postupně potápí a opět vynořují na náhodných místech. V cestě nám budou stát i jeden či dva nepřátelé, kdy kontakt s nimi znamená ztrátu jednoho ze tří životů

Cílem je získat co nejvyšší skóre, které si zvyšujeme jednak dokončováním úrovní a také sbíráním bonusů. Ty se taktéž objevují na náhodných místech a po krátké chvíli mizí. Najdeme tu prémie označené "10", "20" a "30" přidávající body do skóre, dále kužel pro extra život, šipky nás teleportují na poslední leknín v daném směru a co přesně dělají bonusy označené "S" a "Q" pro mě zůstává záhadou. Bohužel autoři nám v manuálu pouze vzkázali, ať si na to přijdeme sami. 

Zajímavé je pozadí hry, které se v tomto portu nikde nedozvíme, nicméně hra má symbolizovat strasti zmíněných ekonomických reforem a rostoucí byrokracie. Hrajeme za demokrata a nepřátelé jsou byrokrati. Uvadající lekníny představují v tehdejší době raketovým tempem neustále se měnící zákony a nařízení, mezi kterými musíme navigovat až ke zlaté minci, jež představuje náš ekonomický úspěch. V původní DOS hře byly jiné bonusy a sice spotřební zboží, valuty, progresivní daně a dobrodružství. 

Začátek hry

Bodové bonusy a extra život

Po té osmé se úrovně začnou opakovat

Tabulka nejlepších s postavami z tuzemských her

Verdikt: Port u nás známé sovětské hry pro PC. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat