úterý 10. srpna 2021

Hra 576: Pasians (1991)


Pasians
Vývojář: Martin Kotýk & Pavel Juráň & Zbyněk Berka
Vydavatel: Regent Software
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Karetní
Počet hráčů: 1 - 2
Stav: Dokončeno

Pasians, nebo alternativně také "Charles' Master of Pasians", vychází ze známé karetní hry, jež je ve světě známá jako Patience či Solitaire. V tomto zpracování proti sobě hrají dva hráči, přičemž lze hrát proti kamarádovi či proti počítači. 

Menu

Autoři

Začátek hry

V menu, ve kterém hraje povedená hudba, si můžeme zvolit způsob ovládání (joystick či vlastní ovládací klávesy), navolit si hru proti počítači či kamarádovi, nastavení pauzy (doba mezi tahy počítače) či přečíst si informace, kde jsou dopodrobna vysvětlena pravidla

Ve zkratce - oba hráči mají každý svůj balík 48 karet, kterých se musí zbavit. Na herní ploše je celkem osm hromádek, na které můžeme přikládat, ovšem naše karta musí být opačné barvy a o hodnotu nižší. V dolní části pak můžeme jako první položit eso a následně na tuto hromádku pokládat karty vzestupné hodnoty a stejné barvy. Esových karet je celkem 8. Mezi tímto a balíčky karet hráčů je ještě odkládací hromádka, kam dáváme karty, se kterými nelze nic dělat. 

Před začátkem hry si můžeme ještě zvolit herní variantu 1 nebo 2. Ty se od sebe liší tím, že počítač buď může, nebo nemůže pokládat karty na naší odkládací hromádku, což lze pouze pokud je karta stejné barvy a o hodnotu vyšší či nižší. 

Beru si novou kartu z balíčku

Mám to rozjeté slušně

Vítězství !

Verdikt: Pasiáns pro dva hráče a zatím nejlepší zpracování karetní hry. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat