úterý 27. října 2020

Hra 483: Shanghai (1990)


Shanghai
Vývojář: František Fuka
Vydavatel: Fuxoft
Vydáno 1990 pro SAM Coupé
Žánr: Deskovka
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Známý František Fuka (Indiana Jones (1985), Podraz 3 (1986) a další) se v roce 1990 dostal k následovníkovi ZX Spectra - k osmibitovému SAM Coupé. To bylo oproti svému předchůdci značně vylepšené, nicméně vyšlo v době, kdy byly na vzestupu 16-bitové stroje, a tak se do dějin zapsalo jako komerční propadák a prodalo se ho pouhopouhých 12.000 kusů oproti 5 milionovému Spectru. Přesto na něj vyšlo pár tuzemských her a Shanghai je první z nich. 

Fuxoft se inspiroval ve stejnojmenné komerční hře od Activison z roku 1986. Jedná se o zpracování původně čínské deskové hry Mahjong, ve které se snažíme najít a odebrat dva stejné kameny, přičemž ty musí být volné buď z levé či pravé strany a nesmí na nich být položený další kámen. Cílem je takto postupně vyčistit celou herní plochu. 

Úvodní obrazovka

Začátek hry

Varianta "Flat"

Hru ovládáme kurzorem, se kterým pohybujeme po obrazovce a provádíme volbu kamenů. V menu si lze také zvolit varianty hry (layout), kdy tu je standardní "pyramida" a dále "Flat", "Three rows" a "Four heaps". Kromě toho tu je také možnost vrátit se v rozehrané hře buďto o jeden či pět tahů, nebo dokonce až úplně na začátek partie. 

Vyhrát není úplně jednoduché, protože se lze snadno dostat do pozice, kdy nelze pokračovat, a to hlavně ve variantě "Three rows", kdy musí mít člověk i trochu štěstí na rozlosování kamenů. Je škoda, že hra automaticky neoznámí, že už nejsou možné žádné další tahy, aby měl hráč jistotu. Na vítězné obrazovce se dozvíme, že se nedočkáme "dračího oka" - ve zmíněném originále od Activision se po dohrání hry totiž objevila animace draka, který přes herní plochu nakukoval na hráče. 

Varianta "Three rows"

Varianta "Four heaps"

Rozehraná hra

Vítězství !

Verdikt: Dobře udělaná předělávka hry Mahjong. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat