středa 13. října 2021

Hra 598: Saboteur 3 (1991)


Saboteur 3
Vývojář: Pavel Pospíšil (PiSoft)
Vydavatel: G. C. C. 
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jak se dozvíme přímo ve hře, autor ji dokončil 1. 1. 1991 v 1:10, jedná se tedy pravděpodobně o vůbec první kus toho roku. Zároveň se jedná o pátý program od G. C. C. Tato skupina se skládala ze dvou autorů - Marek Trmač, neboli Markware (Xor (1990), zatím nenalezená textovka Octopus IV a později Adventurer (1991)) a Pavel Pospíšil, který Sabotéra 3 vytvořil zřejmě sám. V textech jsou zmíněny jeho další textovky Policajt v Beverly Hills 3 a Milicioner v Mockbe, jež zatím nebyly nalezeny. 

Číslice 3 v názvu hry neznamená, že existovaly ještě dvě předchozí hry, spíše se autor nechal inspirovat číslováním podle Podrazu 3 (1986) a hra tedy navazuje na jiná díla, tentokráte na známé akční hry Saboteur (1985) a Saboteur 2 (1987). 

Nic vám neudělám, kůzlátka !

Začátek hry

Seznam příkazů

Ve hře se ocitáme v roli žáka gymnázia, jehož úkolem je vyhodit budovu školy do povětří. Podobné téma měla např. textovka HoZaKla (1990), kde jsme museli zničit třídní knihu. Tentokrát jsme ale i časově omezeni - ubíhající čas je znázorněn v pravém horním rohu. V horní části pak ještě vidíme, do jakých směrů se můžeme vydat. 

Pomocí příkazu HELP si lze vypsat seznam příkazů. K dispozici je VEZMI, POLOZ, PROZKOUMEJ, POPIS (obrazovky), POUZIJ, PODEJ, INVENTURA a pomocí SAVE/LOAD lze ukládat/nahrávat pozici a to i do paměti. Slova můžeme zkracovat a to i na méně jak 3 písmena. Trochu zvláštní je mazání rozepsaného textu, kdy musíme stisknout Caps & Symbol Shift, v emulátoru současně Ctrl + Shift. 

Pomůže nám sám autor hry

Reklama na časopis FIFO

Tomu říkáš odměna?

Celou dobu se budeme pohybovat po budově gymnázia, přičemž zde nalezneme i samotného autora hry. Obtížnost je nízko, jediným zádrhelem je, že se některé předměty objevují až po určitých akcích. Třeba koruna z první obrazovky není hned vidět, stejně tak klíče v okénku. Autor si pomáhal i dalšími scénáristickými berličkami - v jednom momentě se musíme vrátit k autorově postavě, která nám bez nějakého důvodu věnuje činku. 

Najdeme tu i reklamu na tehdy populární časopis FIFO či počítačovou učebnu se stroji IQ-151, pro něž budeme shánět kazetu se hrami. 

Mapa

POSTUP HROU
Uvnitř jsem se přezul (POU PRE) a došel do 3. patra za autorem hry. Vrátil jsem se ke vchodu, prozkoumal okýnko (PRO OKY), vzal klíče (VEZ KLI) a odemkl dveře do šaten (POU KLI), kde jsem našel časopis FIFO (VEZ FIF). Ten jsem donesl do třídy v 1. patře (POD FIF) a získal kazetu, kterou jsem zase daroval v učebně IT ve 2. patře (POD KAZ). Dostal jsem pouze papír, který jsem předal profesorce v 1. patře (POD PAP) a přinesl ho zpět (POD PAP), za což jsem získal buben. Ten jsem v přízemí dal profesorce hudby (POD BUB) a získal desku

Tak to je překladatelský oříšek

Scénáristická berlička

Prozkoumal jsem nástěnku v 1. patře (PRO NAS) a zjistil číslo do ředitelny. Vrátil jsem se k autorovi hry a dostal činku. Tu jsem předal v tělocvičně v přízemí (POD CIN) a mohl sebrat lano (VEZ LAN). Ve 2. patře jsem v učebně fyziky prozkoumal okno (PRO OKN) a zachránil profesora (POU LAN), za což jsem byl odměněn bombou. Vyšel jsem před budovu a sebral korunu (VEZ KOR). V přízemí jsem našel telefon a zavolal řediteli (POU TEL). Vběhl jsem do ředitelny, pustil desku s poplachem (POU DES), odjistil bombu (POU BOM), rychle vyběhl před budovu a počkal na výbuch. 
KONEC POSTUPU HROU

Tak a teď rychle utéct

Námět na pokračování

Verdikt: Dobrá textovka ze školního prostředí. Hádanky jsou až moc zaměřené na to někomu něco donést. 
Hodnocení: 3/10

4 komentáře:

  1. Saboteur na PC (1993) je jiná hra nebo port?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ještě nehrál, ale jak na to koukám, tak je to od stejného autora, odehrává se to sice taky ve škole, ale ten začátek je jiný a můžeš se pohybovat i po okolí. Buď je to hodně rozšířená verze, nebo úplně jiná hra.

      Vymazat
    2. Ta PC verze je určitě něco úplně jinýho.

      Vymazat
    3. Teď v Arefakt LIVE: Dračí historie nazval autor hry Saboteurem na PC remakem původní textovky.

      Ale předpokládám, že jen hodně volným.

      Vymazat