čtvrtek 27. října 2022

Hra 741: Tenis ATP (1992)


Tenis ATP
Vývojář: Radomír Danenberger
Vydavatel: D.. Adventure
Vydáno 1992 pro Atari 8-bit
Žánr: Sportovní
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Tenisový manažer od R. Danenbergera (Imperátor (1992), Ninžova Pomsta (1992), Private Detective (1992) a další), který dost možná vychází ze Spectrum hry ATP Tour Simulator (1990). Autora tu opět někdo přejmenoval na "Kačera Skrblíka", jelikož si dovolil své hry prodávat za peníze, konkrétně v tomto případě za 14 Kčs. 

Na začátku zadáme své jméno a poté se již můžeme vrhnout na nejprestižnější mužský tenisový turnaj ATP Tour. 

Hlavní nabídka

Nadcházející turnaj

Přihlášení hráči

Každý hráč má tři atributy - talent, psychiku a fyzickou kondici, přičemž my začínáme se všemi na 50 %. Talent se zvýšit nedá, další dva ale můžeme vypilovat tréningem a to buď na tenisové škole, nebo s naším trenérem, kterého si nejdříve musíme najmout a poté mu každý měsíc platit. K dispozici jsou také právník a manažer, jejich přínos ale zůstává záhadou. Kondice s odehranými zápasy klesá. 

Na hlavní obrazovce si můžeme vybrat z možností:
  • turnaj - zde se lze přihlásit na jeden z mnoha turnajů, které se během sezony konají. Další možnost je vynechat a věnovat se tréningu či odpočinku. 
  • tabulky - dva typy - bodová, kde vidíme svoje umístění v rámci ATP Tour, a finanční, neboli kdo kolik vydělal peněz
  • konfigurace - lze změnit svoje jméno, bydliště a rychlost hry
  • situace - přehled výher, najatých asistentů a našich atributů
  • příprava - najímání trenérů, právníků a manažerů

Někde se začít musí

První vítězný zápas

Ovládl jsem turnaj

Každý turnaj nabízí za postup do dalších kol rozdílné finanční a bodové odměny. Je třeba taktizovat a alespoň na začátku nechodit na nejprestižnější turnaje, kam se přihlašují nejlepší hráči. Vylosování našich soupeřů a následný průběh zápasů není v naší režii, ale závisí pouze na náhodě, přičemž samozřejmě určitou roli hraje průměr zmíněných tří atributů každého hráče. Lze vyhrát nad kvalitnějším soupeřem, ale daleko častěji prohrajeme se slabším. 

Zdaleka největším problémem je nutnost sledovat všechny zápasy každého turnaje a to i těch, na které jsme se nepřihlásili. Toto prostě nelze přeskočit, což je po chvíli velmi frustrující. Po odehrání všech turnajů v dané sezoně se zobrazí její vyhodnocení, kde můžeme zjistit součet našich finančních odměn a hlavně finální umístění v žebříčku ATP. Poté můžeme pokračovat další sezonou a to donekonečna. 

Průběžný žebříček vypadá dobře

Situace

1. místo žebříčku ATP!

Verdikt: Hru by bylo možné užít si daleko víc, kdyby se nevyskytly některé designové přešlapy jako třeba nemožnost přeskočit turnaje a zápasy, kterých se neúčastníme. 
Hodnocení: 3/10

2 komentáře:

  1. Tuhle hru jsem svého času hrával hodně, koupil jsem si ji od autora. Ale všechny její možnosti jsem prozkoumal až o 25 let později, když jsem mohl používat savestate v emulátoru. A nevěřím, že bez této funkce se lze dostat na čelo žebříčku ATP, jak ukazuje jeden ze screenshotů v tomto článku.

    V každém případě přeji vytrvalost v pokračování tohoto přínosného blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná kdyby byl člověk hooodně trpělivý a trénoval jak zběsilý, tak by to šlo, netestoval jsem maximální hodnoty atributů. Ale je prostě nefér, že s talentem se nedá hýbat a zůstaneš na 50%, zatímco soupeři mají více. Psychika se dá udržovat vysoko, ale kondice klesá s odehranými zápasy, takže je to neustálý boj.

      Vymazat