úterý 25. října 2022

Hra 740: Telefony (1992)


Telefony
Vývojář: Jiří Koudelka (George K.)
Vydavatel: Proxima Software
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Plošinovka
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jedna z her z kompilace Mah Jongg, která se objevila také jako minihra v textovce Heroes '92 (1992). Sám autor Telefonům asi příliš nevěřil, proto je prezentoval jako "hru pro děti do 10 let".  V menu si můžeme zvolit způsob ovládání a to buď joystickem nebo na klávesnici, kdy poté používáme klávesy "Q", "A", "O" a "P" pro pohyb postavy a "M" pro zvedání telefonů. 

Další možností je "intro", což spustí dlouhý posuvný text, ve kterém autor pozdraví všechny své známé. 

Upozornění

Menu

První úroveň

Ovládáme tedy postavu, se kterou se můžeme pohybovat po červených plošinkách a lézt po žebřících nahoru a dolů. Musíme si přitom dávat pozor, abychom nespadli z výšky. V úrovni je vždy rozmístěno několik telefonů, jež začnou v náhodný okamžik zvonit a na nás bude včas je zvednout, za což získáme body. Potřebný počet vidíme pod ukazatelem "zbývá". Pokud to nestihneme, tak se ukazatel životů v pravé dolní části obrazovky obarví nejprve na žlutou a poté na tyrkysovou, zelenou, fialovou, červenou a nakonec na modrou, načež přijdeme o jeden ze tří životů a úroveň se restartuje. 

Najdeme zde pouhých 9 úrovní, přičemž většina z nich je triviálních s výjimkou páté, která je špatně navržená a k jejímu dohrání je nutné mít štěstí na to, jaké telefony začnou zvonit. Na konci se dočkáme druhého posuvného textu s dalšími pozdravy a seznamem doporučené literatury. Bohužel do tabulky nejlepších se zapíšeme jen pokud přijdeme o všechny životy. 

Pátá úroveň je nespravedlivá

Co má tohle za smysl?

Vítězství!

Nejlepší zvedači

Verdikt: Nepříliš povedená hra, jejíž dohrání naštěstí zabere jen 10 minut, tedy daleko méně, než kolik trvá přečtení všech posuvných textů. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat