pátek 8. dubna 2022

Hra 661: Imperátor (1992)


Imperátor
Vývojář: Radomír Danenberger
Vydavatel: D.. Adventure
Vydáno 1992 pro Atari 8-bit
Žánr: Strategie
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Strategická hra od Radomíra Danenbergera (Cesta Kolem Světa za ? Dní (1991)), která byla prodávaná za 12 Kčs i s tištěným manuálem, v němž se dočteme zajímavou zápletku
"Je začátek třetího tisíciletí. Tým profesora Rossiho vypracoval teorii o možnostech cestování časem. Nedlouho po tom, co byla zveřejněna, profesor za záhadných okolností zmizel. Jsi příslušník italské tajné služby. Nacházíš se v prostorné laboratoři a připravuješ se na největší úkol ve své dosavadní kariéře. 

Nedlouho po tom, co profesor zmizel, jsi byl povolán ke svému veliteli, kde jsi se seznámil s informacemi, které vám poskytl váš agent působící ve francouzské tajné službě. Francouzi připravují speciální jednotku k vyslání do minulosti. Jejím úkolem má být změna minulosti ve prospěch Francie. Jsi vybrán k tomu, aby jsi jim v tom zabránil. 

Za pomoci členů profesorova týmu se vám podařilo uskutečnit profesorovu myšlenku, jsi vyslán do minulosti... O několik let později, nebo také několik tisíc let předtím - píše se rok 286 př. n. l a ty jsi byl právě prohlášen císařem římským."
Nabídka distribuce her

Je třeba si sehnat manuál

Volba obtížnosti

Francouzi pracovali efektivně a Řím zredukovali na malý stát, kterému se budeme snažit navrátit dřívější slávu. V manuálu najdeme mapu Evropy, respektive oblasti Středozemního moře, ve které se nachází celkem 32 států, s různou rozlohou a silou, jež budeme moci dobýt a připojit ke své říši. 

Hlavními státy jsou Galie, Numidie, Egypt, Médie a Arménie. Do dění zasahují i barbarské kmeny Slované, Arabové, Hunové, Visigoti a Vandalové, kteří jsou na mapě vedeni jako "Barbaria" a nemůžeme je dobýt. 

Mapa z manuálu

Časový limit

Hlavní obrazovka

Začínáme v roce 286 př. n. l. a máme časový limit 15 let, tedy do roku 271 př. n. l, abychom dobyli všechna dostupná území. Na začátku si můžeme vybrat z pěti stupňů obtížností, které se liší hlavně agresivitou nepřátel. 

Hra se odehrává na tahy, kdy po každé akci se čas posune o jeden měsíc. Na hlavní obrazovce máme na výběr:
  1. situace - vypíše seznam států a jejich příslušnost. Např. hvězdičkou jsou označeny všechny, které již byly připojeny k naší říši. "S" označuje stát obsazený Slovany, "A" Araby, atd. Z této obrazovky můžeme také zaútočit na vybraný stát, ovšem pouze za předpokladu, že s ním sousedíme, nebo se k němu můžeme doplavit pomocí našeho loďstva. 
  2. vyzbrojování - za peníze ze státní pokladny lze vytvořit nové legie (10.000 zlatých) či postavit lodě (2000), kdy 10 lodí pojme jednu legii. 
  3. informace - přehled o státní pokladně, armádě a říši.
  4. smlouvy - s vybraným státem lze uzavřít smlouvu o neútočení či spojenectví. Ve druhém případě jsme vázáni spojenci pomoci, pokud na něj někdo zaútočí, ale zároveň můžeme při našem útoku poprosit o podporu. Některé státy ale odmítají s Římem cokoliv mít. 
  5. armáda - možnost přeskupování bojových sil v rámci obsazených území.
  6. daně - na obsazených území lze vybírat daně do státní pokladny. Pokud tak ale činíme příliš často, tak se obyvatelstvo může vzbouřit, což lze vyřešit buď dohodou (stáhnutí vojenských sil ze státu a závazek nevybírat daně po několik měsíců), nebo se dá povstání potlačit silou, což ale v případě neúspěchu znamená ztrátu území. 
Zbrojení

Vítězství nad Galií

Barbarský kmen Slovanů

Po každém tahu se může vygenerovat nějaká náhodná událost, což typicky znamená, že jeden stát zaútočí na jiný a proběhne bitva, kdy se porovnávají velikosti armád, nicméně do výsledku vstupuje i faktor náhody a ne vždy vyhraje větší vojsko. Státy můžou zaútočit samozřejmě i na naše území, načež máme možnost vyslat posily. Pokud ztratíme Řím, tak nastává konec hry. 

Po dobytí všech území se dočkáme gratulační obrazovky, kde se zobrazí skóre, jehož výpočet ovlivňuje zvolená obtížnost. 

Mírová smlouva s Británií

Seznam území - ta s hvězdičkami již patří Římu

Ave Caesar!

Verdikt: Jednoduchá strategická hra. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat