pondělí 7. února 2022

Hra 639: Cesta Kolem Světa za ? Dní (1992)


Cesta Kolem Světa za ? Dní
Vývojář: Radomír Danenberger
Vydavatel: Radomír Danenberger
Vydáno 1992 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1 - 2
Stav: Dokončeno

Radomír Danenberger se v roce 1992 snažil svoje hry prodávat levně, typicky byla jedna hra za 15 Kčs, ale i za méně. Jednou z nich byla i tato textovka za 10 Kčs simulující cestu kolem světa, kdy samozřejmě naším úkolem bude dokončit ji v co nejkratším čase. Rekord je přitom 63 dní. Hrát mohou i dva hráči, kteří se jednoduše střídají po každém tahu. 

Z nějakého důvodu je autor uváděn jako "kačer Skrblík", což pravděpodobně změnil někdo, kdo hru později upravoval.

Inzerce

Autorská práva

Instrukce

Začátek v Olomouci

Začínáme v Olomouci a pro úspěšné splnění úkolu budeme muset navštívit několik kontrolních bodů - Káhira, Dilli, Peking, Tokio, Lima, San Francisco, New York, Londýn, Paříž a skončíme opět v Olomouci. Mezi těmito body jsou samozřejmě ještě další města a vždy nám je nabízeno několik možností, kam se vydat. Dobrá znalost zeměpisu je tedy nezbytná. 

Existují tři typy dopravy - Z = vlak, L = lod a P = pěšky, respektive musíme si pronajmout nějaké zvíře typu kůň či velbloud. Tyto možnosti se liší cenou a časovou náročností. V některých městech lze i obchodovat, tzn. koupit nějakou věc, která se dá výhodně prodat někde jinde. Problémem je omezení inventáře na tři předměty. Další možností, jak vydělat peníze, je hazard, kdy jsou k dispozici tři minihry.  

Ovládání není vyřešené nejlépe - pokud chceme někam odjet, tak musíme nejdřív otevřít menu "lístky", napsat jméno města a následně menu "odjezd" a napsat opět stejné město. Informace o kontrolních bodech jsou skryté pod nabídkou obchod - info, což nedává moc smysl. 

Dostupná verze bohužel obsahuje i bug, kdy se nezapočítává návštěva Londýna, což je jeden z kontrolních bodů. Hráč tak dojde na konec a hra oznámí, že je diskvalifikovaný. Opravená verze by měla brzy vyjít. 

Nakupování zboží

Většina kontrolních bodů je již prošlá

Vítězství v novém rekordu!

Verdikt: Dobrá hra na procvičení zeměpisu, nicméně řada prvků by chtěla ještě doladit. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat