sobota 28. prosince 2019

Hra 391: ATP Tour Simulator (1990)


ATP Tour Simulator
Vývojář: Jiří Fencl (Madmax)
Vydavatel: Proxima Software
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Sportovní
Počet hráčů: 1 - 2
Stav: Dokončeno

Sportovních "manažerů" na osmibitech bohužel moc nevyšlo, jediným zástupcem byl zatím Fotbalový Trenér (1988). V ATP Tour simulátoru se ujmeme tenisty, jehož si můžeme libovolně pojmenovat (v mém případě jsem zvolil jméno Srba Djokoviče) a pak se již vrhneme do víru profesionálního mužského tenisu pod záštitou organizace ATP, kdy naším cílem bude dostat se na vrchol žebříčku.

Zpočátku si zvolíme počet hráčů (jeden či dva, kdy v případě druhé možnosti se hráči prostě střídají po každém tahu), obtížnost (1-9, kdy 9 je nejtěžší), značku tenisových raket a jméno sponzora. Poslední dvě volby pravděpodobně mají jen kosmetický vliv a je úplně jedno, co zvolíme. Poté již může začít první rok naší kariéry.

Volba značky tenisové rakety
Vyjednávání reklamní smlouvy se sponzory
Mám před sebou spoustu práce

Na obrazovce tréningu hráče vidíme jeho přehled - jméno, nejlepší a aktuální umístění v žebříčku ATP, značku raket, jméno sponzora, výhry na turnajích, peněžní hotovost, náklady, povrch příštího turnaje a také počet zbývajících tréningových jednotek. Ty můžeme použít na zlepšení některých schopností, které jsou rozděleny do tří kategorií - herní dovednosti (základní údery, servis, voleje), fyzická kondice (rychlost, vytrvalost, obratnost a síla) a speciální příprava (taktika, zdraví). 

Pokud chceme v zápasech uspět, tak se samozřejmě musíme znatelně zlepšit. Každá utracená tréningová jednotka nás stojí $100 a přinese nám jeden bod do některé z vlastností. Po každém zápase úroveň našich schopností navíc klesá, takže musíme trénovat pravidelně.

Herní menu
Volba taktiky
Kanady jsou zajímavá volba, ale k úspěchu nám příliš nepomohou

Celkem nás během roku čeká 26 turnajů po celém světě, kdy přítomná je jak Praha, tak i slavné grandslamy ve Wimbledonu či US Open. Ty úplně první turnaje nemá ani cenu hrát a je lepší se soustředit na tréning. Jakmile se ale dostatečně zlepšíme, můžeme se sebevědomě přihlásit do prvních zápasů.

Každý turnaj se hraje na jednom z povrchů (antuka, "hard", či tráva), podle něhož je třeba přizpůsobit svoji obuv a taktiku. Důsledky těchto voleb jsou trochu nejasné a hráči, co se v tenisu úplně nevyznají, mohou jen hádat a vypozorovat, že třeba na tvrdý povrch je ideální hladká podrážka a agresivní útočná hra na síti. Ani ideální volba ale nestačí, dále je nutné mít i trochu štěstí na následný los.

Zápasy samotné pak probíhají automaticky - pouze sledujeme náhodně generované výsledky jednotlivých setů a modlíme se, abychom se dostali až do finále. Zároveň sledujeme i všechny ostatní zápasy (a to i když se do turnaje nepřihlásíme), což může být někdy pořádně zdlouhavé a nudné.

V reálu by sázení na vlastní zápas asi úplně neprošlo
Porazil jsem ve finále i Ivana Lendla
Tohle už vypadá o hodně lépe

Zajímavé je, že si můžeme před turnajem i vsadit peníze na celkového vítěze a tím si něco málo přivydělat. Peníze jsou ale problém jen na úplném začátku, poté už jen řešíme, jak vyšplhat v žebříčku na nejvyšší místa, což se zdá občas přes všechnu snahu nemožné. 

Zápolíme totiž s tehdejšími top tenisty, jmenovitě tu je třeba Agassi, Becker, Sampras či naši tenisté Ivan Lendl a Petr Korda. Zjistil jsem, že klíčové je vyhrávat velké turnaje, do kterých se ale přihlašují ti nejlepší hráči. Ti menší turnaje je lepší přeskakovat a využívat získaný čas na tréningy. 

Hra bohužel obsahuje i bugy, kdy mi občas náhodně zamrzla. Titěrné písmo také není moc příjemné, při hraní v emulátoru to ale zase takový problém není. Za dohrání hry považuji udržení prvního místa na konci sezony, hráč nicméně může pokračovat i do dalšího roku. 


Držím v žebříku první místo
Vítězství !

Verdikt: Zajímavý pokus o tenisový manažer, nicméně uvítal bych větší transparentnost ohledně důsledků jednotlivých rozhodnutí. Také by se hodilo snížit občasnou zdlouhavost hry například přeskočením turnajů, jichž se neúčastníme.
Hodnocení: 4/10

1 komentář: