pondělí 30. prosince 2019

Hra 392: Belegost (1990)


Belegost
Vývojář: Miroslav Fídler & František Fuka & Tomáš Rylek & A. C. R.
Vydavatel: Cybexlab Software & Fuxoft & T. R. C. (Golden Triangle)
Vydáno 1990 pro Atari ST
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Miroslav Fídler si po ZX Spectru pořídil nový stroj v podobě Atari ST a není překvapivé, že se na něj rozhodl vytvořit nějakou hru. Nevymýšlel ale nic nového a místo toho přepracoval svoji textovku ze Spectra Belegost (1989). Hra se dá mimochodem spustit pouze na monochromatickém displeji, který má vyšší rozlišení než ten barevný. 

Logo Golden Triangle
Začátek hry
Rýmované nápovědy

I když je hra v podstatě stejná jako verze pro Spectrum, najdeme tu přeci jen pár podstatných rozdílů. Ten hlavní je, že se hra ovládá výhradně myší, což znatelně zvyšuje komfort. Ovládací ikonky jsou uspořádané více logicky a pár jich zmizelo - třeba ta pro nastavení ovládacích kláves, protože prostě již není potřeba. Stejně tak tu není ikonka pro zapnutí / vypnutí hudby - ta hraje jen na začátku a na konci hry, což kvituji s povděkem. Sice jde o povedený kousek, ale poslouchat ji ve smyčce po celou dobu hry není příjemné. 

Dále přibyl běžící text na úvodní obrazovce, který obsahuje i popis příběhu, jenž se ve Spectrum verzi vyvolával stisknutím klávesy "I". Ten je také trochu přeformulován, stejně jako jsou lehce upraveny a doplněny rýmované nápovědy, jež jsou o něco méně kryptické. Poslední viditelnou změnou je odlišný font písma. 

Bez zlaté mouchy to nepůjde
Skřet mě opět dostal
Vítězství !

Verdikt: Díky pár vylepšením je tato verze ještě o něco lepší jak ta původní ze ZX Spectra.
Hodnocení: 5/10

Žádné komentáře:

Okomentovat