čtvrtek 19. prosince 2019

Hra 389: Arkarum (1990)


Arkarum
Vývojář: Rudolf Priečinský (Rumatisoft)
Vydavatel: Ultrasoft
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1 - 2
Stav: Dokončeno

Odpověď na otázku, proč na úvodní obrazovce svítí nápis "Didaktik M" je jednoduchá - tahle hra byla na kazetě, která se přibalovala k československému klonu ZX Spectra, Didaktiku M. Nejedná se o nic jiného než o předělávku legendární hry Pong pro jednoho či dva hráče. V případě dvou hráčů je to jasné - každý si navolí vlastní ovládací klávesy, zadá svoje jméno a může se hrát. Při hře proti počítači pak lze zvolit jednu ze dvou rychlostí (obtížností) - ta takzvaná "normální" je ve skutečnosti dost rychlá a dovolím si tvrdit, že většina lidí si hru více užije na druhou obtížnost, jež je tu nazývána "pomalá". Soupeř je pak pojmenován jako "Arkar". 

Menu
Volba ovládacích kláves pro oba hráče
Začátek hry

Pak už začíná klasické odrážení míčku z jedné strany na druhou, kdy hráči mohou pohybovat svojí pálkou pouze po horizontální ose. Pokud míček nestihnou odrazit, přičte se soupeři jeden bod do skóre. Vyhrává ten, kdo první dosáhne 16ti bodů. Vítěz je pak vyhlášen pomocí palce nahoru a poražený je nazván amatérem. 

Na hře mi vadily občas trochu pofidérní odrazy, respektive ne-odrazy od pálky, kdy jsem míček pálkou často trefil, sice hranou, ale trefil, ale přesto mi míček propadl. Škoda, že autor tuhle jednoduchou hru nerozšířil třeba nějakými power-upy či nepřidal více stupňů obtížnosti.  

Míček se odrazil od stěny do pálky, ale přesto se to jako odraz nepočítá a soupeř získal bod
Palec nahoru pro Honzu
Zato počítač je amatér

Verdikt: Pong v lepší grafice. Při hře dvou hráčů se zábavnost samozřejmě prudce zvyšuje. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat