pátek 19. srpna 2022

Hra 711: Prvá Akcia (1992)


Prvá Akcia
Vývojář: Radoslav Maruša (Microtech Systems) & Dušan Balara (DSA Graphics)
Vydavatel: UltraSoft
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Akční
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další akční hra od dvojice Maruša & Balara, přičemž podle textů lze usoudit, že se jedná o jejich prvotinu, která vyšla ještě před Phantom F4 (1992), Phantom F4 2 (1992) a Komando 2 (1992). Distribuce se chopil UltraSoft, jenž hru nabízel za 89 Kčs. 

Ujímáme se nového strážníka městské policie Arnolda Dubovského (tady je ta spojitost s úvodním obrázkem). Jednoho dne, kdy se naše služba chýlí ke konci, uslyšíme výstřel z budovy městské banky. Bez váhání tasíme služební zbraň a vtrhneme dovnitř, kde si uvědomíme naší chybu. Měli jsme nejprve zavolat na centrálu a požádat o posily. Teď už je ovšem pozdě a ocitáme se uprostřed přestřelky proti dvěma zločincům. Osud rukojmích a milionů korun je v našich rukách.  

Hlavní menu

Všem postavám lze změnit jméno

Začátek hry

Přestřelka u přepážek

V hlavním menu si lze zvolit způsob ovládání - joystick, nebo klávesnice, kdy si lze navolit vlastní ovládací schéma. Budeme potřebovat klávesy pro vlevo, vpravo, nahoru, dolů a střelbu. 

Velice zajímavá je možnost změnit jakékoliv postavě jméno. Můžeme tedy zločince pojmenovat třeba jako své kamarády, nebo nechat ty výchozí - Miki Gašpar, Martin Sabolis, Klement Kaporis, Hubert Hricík, Sergej Kapustin, Oskar Szcankay, Adolf Muranica, Igor Ščambura, Arpád Verešpej, Sylvester Kvas, Viktor Marko a z ostatních her autorů známá dáma v nesnázích Monika Paločková.

Ve hře se pak ocitáme před budovou banky s poměrně neúprosným časovým limitem 40 minut, což je v reálu asi 6,5 minuty. Naše postava se může pohybovat do stran a pomocí směru nahoru vcházet do dveří či aktivovat předměty jako ovládání výtahu či počítač. Pomocí směru dolů se postava přikrčí. 

Mezi patry se přesouváme výtahem

Vrtulník je jedna z únikových cest zločinců

Svázaná Monika Paločková

Ředitel zná kód k počítači, ale hlídá ho dvojice bídáků

Budova banky není rozsáhlá a najdeme zde pouze 16 obrazovek. Naším úkolem bude zlikvidovat všech 10 zločinců, kdy na jedné obrazovce jsou maximálně dva najednou. Vtip je ovšem v tom, že poslední se vždy snaží uniknout, proto je nutné se nejprve dostat do hlavního počítače, který je chráněn vstupním heslem (ULTRAS - to najdeme v manuálu) a také kódem, který zná pouze ředitel banky. Ten je vězněn ve své kanceláři a je nutné ho osvobodit, nicméně funguje zde "střílení do vlastních", čili existuje riziko, že se může stát obětí přestřelky. 

Jakmile se dostaneme do hlavního počítače, tak je nutné zablokovat východy na střechu, kde čeká vrtulník, a také hlavní vchod banky. Posléze můžeme zlikvidovat zbývající dva zločince, přičemž ten poslední je vždy označen jako "velitel" a má u sebe nůž, který potřebujeme k osvobození zajatkyně Moniky Paločkové, čímž naše mise končí. 

Osvobozený ředitel (skoro nepřežil)

Výpočetní středisko a Arpád Verešpej

Dostupné operace hlavního počítače

Mapa

Plakát ke hře z časopisu BiT 06/92; Zdroj: spectrumcomputing.co.uk

Každá postava má určitý počet životů, které můžeme vidět v dolní části obrazovky. Zločinci se od sebe liší tím, že někteří mají životů méně, jiní více. Naše postava má výhodu, že se jí životy pomalu obnovují. Největším problémem hry je soubojový systém. Postavy můžou buď stát, nebo klečet. Trefit můžeme pouze postavu, která je ve stejném stavu (pokud vystřelíme ve stoje, tak netrefíme nepřítele, jenž klečí). Počítačem ovládané postavy se samozřejmě dokáží vyhýbat velmi efektivně, hráčova strategie tedy ve finále spočívá ve zběsilém dřepování, kdy se snaží střídavě střílet do obou "výšek", aby vůbec nepřítele zasáhl. Dohrát hru bez jakýchkoliv berliček v podobě cheatů či ukládání v emulátoru je velmi obtížné. 

Ve spodní části uprostřed najdeme ukazatel skóre, to je ovšem nepodstatné. Potěší i vtipné hlášky nepřátel během přestřelek.

Ke hře vyšel poměrně povedený plakát a také preview článek v časopise BiT 06/92, kde autor nešetřil chválou a poznamenal, že Prvá Akcia je "bezkonkurenčně nejlepší hra, která byla v ČSFR vytvořená". 

Něco jsem zapomněl!

U trezoru u posledního zločince jsem našel nůž

Vítězství!

Sladká odměna

Verdikt: Zajímavý koncept této akční hry kazí nepovedený soubojový systém a s tím spojená vysoká obtížnost. 
Hodnocení: 4/10

2 komentáře:

  1. A zasa je tu Monika Paločková, ktorú potom uniesli v hre Phantom F4 1.

    OdpovědětVymazat
  2. Paradoxne, mne sa zdá Prvá akcia oveľa ľahšia ako Phantom F4 1. Dohral som ju x krát, Phantoma možno raz. Phantom F4 2 nikdy.

    OdpovědětVymazat