úterý 20. září 2022

Hra 725: Spy's War (1992)


Spy's War aneb Válka Špionů
Vývojář: Josef Starý & Stanislav Přibyl (St Soft)
Vydavatel: StaZi Soft
Vydáno 1992 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další textovka od StaZi Softu (Indiana Jones 3 (1991)), která si bere opravdu hodně z Debil's Action aneb Záhada Kryplolamu (1991). Je rozdělena na dvě části, kdy v první jsou úvodní texty a ve druhé samotná hra. Dozvíme se, že se jedná už o třetí autorovu textovku (takže jedna se zatím nedochovala), či že byla vyrobena systémem "Logical Games 3.03", což je jen vtípek inspirovaný Pomstou Šíleného Ataristy (1989) a jeho nikdy neexistujícím "Adventure Game Construction Setem". 

"Textové hry výborné kvality"

Instrukce k ovládání

Připraven Johny?

Začátek mnohostránkového úvodu

Úvod do příběhu je rozepsán na sedm stránek a je trochu zmatený, každopádně ujímáme se bývalého agenta C. I. A. Johna McLeea, kterého si z vězení předvolá velitel Hoower a nabídne mu vykoupení za jeho předchozí zločiny. Musíme se ale vydat do Bagdádu najít tajné dokumenty o Iráku, přičemž proti nám budou stát agenti jiných tajných služeb jako je KGB, izraelský Mosad, apod. Zároveň ve městě kolují falešné dokumenty, jež musíme odevzdat na místní policii, za což získáme finanční odměnu. 

Úvodní obrazovka druhé části programu

Začátek hry a slovník příkazů

Pro získání kufru je třeba chlápka odlákat

Příkaz MAPA

Pomocí SLOVNÍK si můžeme kdykoliv vypsat seznam dostupných příkazů - PROZKOUMEJ, SEBER, POLOŽ, POUŽIJ, OTEVŘI, ŠPLHEJ, NASTUP, MLUV, ZAPNI, VYLAĎ, KOPEJ, UMYJ SE, ČTI, UKAŽ a SITUACE. Přes příkaz MAPA se zobrazí mapka téměř všech obrazovek i s legendou, ovšem bez označení naší aktuální pozice. Přes SAVE můžeme ukládat pozici na kazetu či až na 9 pozic do paměti, ty pak samozřejmě nahráváme přes LOAD. 

Slova můžeme zkracovat na první tři písmena a je nutné je psát s diakritikou. Parser chápe i některá synonyma - VEZMI/SEBER, POLOŽ/ZAHOĎ, apod. 

Dvacet tisíc dolarů je nám málo

Kolaborace s agentem KGB

Likvidace jednoho z agentů

Co to jsou "pastorány"? 

V Bagdádu narazíme na další agenty, kdy některé budeme muset zlikvidovat, s dalšími budeme spolupracovat a vyměňovat si s nimi předměty. Jedna z hádanek je, že na toaletách v nádražní hale musíme pod záchodovou mísou najít bombu, což je zřejmě narážka na textovku Fuksoft (1987). Některé předměty tu jsou pouze ke zmatení, najdeme tu časopis, který slouží jen jako propagace autorovy tvorby a nechybí třeba ani kritické narážky na kvalitu výrobků z SSSR. 

Hře se nevyhnulo pár bugů, kdy např. po sebrání peněžní odměny na policii se dá sebrat i jinak agresivní kočka a tudíž se dá přeskočit větší část hry se sháněním podběráku a rybařením. 

Kolega Petr poskytl důležité informace

Mapa

POSTUP HROU
Na nástupišti jsem prohledal jízdenkový automat (PRO AUT) a našel minci (VEZ MIN). Také jsem prohledal toaletu (PRO TOA), záchod (PRO ZÁC), splachovadlo (PRO SPL) a získal kreditkartu (VEZ KRE) a lístek (VEZ LÍS), jenž jsem v úschovně zavazadel vyměnil (POL LÍS) za motyku (VEZ MOT). Prozkoumal jsem telefonní budku (PRO BUD) a zjistil telefonní číslo, které jsem u telefonního automatu vytočil (POU AUT; 419-501-772). Zpět u budky jsem sebral kufr (VEZ KUF), otevřel ho (OTE KUF), položil ho (POL KUF) a sebral letenku (VEZ LET) a dokumenty (VEZ DOK), které jsem na policii vyměnil (POL DOK) za peníze - ty jsem ale zatím nechal ležet. 

Agentovi u rybníčku jsem dal letenku do Moskvy (POL LET), kousek dál v parku jsem vykopal (KOP) kámen (VEZ KÁM), odložil motyčku (POL MOT), vyšplhal na lampu (ŠPL) a z výšky pustil kámen na dalšího agenta (POL KÁM). Toho jsem prohledal (PRO ČLO) a našel konzervu (VEZ KON) a volkmena (VEZ VOL). Pomocí kreditkarty jsem otevřel (POU KRE) dveře do výzkumného ústavu, uvnitř sebral rádio (VEZ RÁD), naladil ho na správnou frekvenci (VYL RÁD; 125), dozvěděl se tajnou frázi a odložil ho (POL RÁD). Heslo jsem řekl prodavači jídla v parku (MLUV; PASTORÁNY S RÝŽÍ BEZ HOŘČICE) a kromě informací jsem získal i klíček (VEZ KLÍ). 

Kočka zahnala krysy a cesta k trezoru je volná

Nečekaná návštěva

Dokumenty jsou v kapse, teď se jen odtud dostat

Zpět v nádražní hale jsem klíčkem odemkl bezpečnostní schránku (OTE SCH), klíček zahodil (POL KLÍ) a sebral podběrák (VEZ POD). Na nástupišti jsem také zapnul eskalátory (ZAP ESK) a ze spadlého dělníka získal plynovou masku (VEZ MAS). U rybníčku jsem podběrákem (POU POD) chytil rybu (POL POD; VEZ RYB), kterou jsem dal kočce (POL RYB) a získal ji na svoji stranu. Mohl jsem se vydat na západ od parku, kde jsem kočku nechal, ať odhání krysy (POL KOČ) a došel jsem si na jih pro žebřík (VEZ ŽEB). Vyšplhal jsem (ŠPL) do kanceláře, kde jsem trezor otevřel pomocí volkmenu (POU VOL) a na zločince otevřel konzervu s plynem (OTE KON). Odložil jsem masku (POL MAS) a sebral papír (VEZ PAP) a listiny (VEZ LIS). Slezl jsem dolů a žebřík zde nechal (POL ŽEB). 

Bomba na záchodě

Vtípky na adresu SSSR

Příjemný zážitek s taxi

Prohledal jsem nedaleký odpadkový koš (PRO KOŠ) a sebral mýdlo (VEZ MÝD). Vzpomněl jsem si, co říkal prodavač, a na letištním záchodě urval mísu (VEZ MÍS). Našel jsem sice bombu (VEZ BOM), ale u umyvadla jsem musel pořádně umýt následky (UMYJ SE). Sebral jsem pas (VEZ PAS) z kufru a vrátil se k agentovi u rybníčka. Dal jsem mu bombu (POL BOM) a získal tiskárnu (VEZ TIS), na níž jsem dotiskl údaje na svém pasu (POU TIS). Na policii jsem si vyzvedl odložené peníze (VEZ PEN) a na náměstí nastoupil do taxíku (NAS). Taxikář mě o všechno okradl, ale dostal jsem se k letištní budově. 

Zde jsem mladíkovi předal papír s údaji o agentovi (POL PAP) výměnou za letenky. Při pasové kontrole jsem ukázal svůj dotisknutý pas (UKA PAS), nasedl do letadla a vrátil se zpět do New Yorku, odevzdat šéfovi kýžené dokumenty. 
KONEC POSTUPU HROU

Pohraničník asi neměl dobrou náladu

Johny je idiot

Vítězství!

Verdikt: Dobrá špiónská textovka, od předchozí hry autora je to jistě krok kupředu. 
Hodnocení: 3/10

4 komentáře:

  1. Pastorány má byť pastrami? Aj keď kombinácia s ryžou je podivná.

    OdpovědětVymazat
  2. No - zase se rejpeš ve starejch ranách - jako ani by mě nesralo, že vzal moje písmenka. Jen mě sere, že nenapsal, že sou moje, takový práce s tím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mu to odpusť a ber to jako lichotku, že od tebe někdo kopíroval :)

      Vymazat