čtvrtek 15. dubna 2021

Hra 536: Diktátor (1991)


Diktátor
Vývojář: Petr Říha & Jiří Trunkát & Václava Vybíralová
Vydavatel: Victory Software
Vydáno 1991 pro DOS / Windows
Žánr: Strategická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po verzích na počítače Sharp (1987), Atari 8-bit (19??) a Atari ST (1991) se předělávky strategické hry Dictator (1983) dočkali i hráči na systému DOS. Opět se tedy ocitáme v nezáviděníhodné situaci, kdy se po provedeném puči ocitáme v čele nejmenované země a budeme se snažit překonat všechny nástrahy a udržet se u vlády co nejdéle. 

Tentokrát se nejedná o přesný port a najdeme tu několik změn. V úvodním menu, v němž se pohybujeme výlučně pomocí klávesnice, si můžeme zobrazit pravidla hry či informace o autorech a programu. Jakmile začneme hru, tak musíme zadat svoje jméno, na základě čehož se automaticky určí, zdali jsme muž či žena, resp. diktátor či diktátorka, což má vliv na některé texty. 

Marketing musí být

Úvod - hra správně uhádla, že jsem muž

Zpráva tajné policie

Hra se odehrává na tahy, kdy se na začátku zobrazí přehled (doba vlády, stav konta, měsíční rozpočet) a poté si můžeme za menší poplatek zobrazit zprávu tajné policie, kde vidíme sílu a naší oblíbenost u různých frakcí. Tentokrát tu máme tajnou policii, osobní stráž, policii, armádu, dělníky, rolníky, chudinu, inteligenci a na druhé straně proti nám budou zbrojit partyzáni a Cigánie (místo klasického Leftota). V pozadí pak stojí SSSR, USA a nově také Morava a její kolonie - ti se podle sympatií mohou přidat na obě strany - k nám či k nepříteli. 

Vidíme tu také, kolik procent území ovládáme (zbytek mají pod palcem partyzáni) a jaký máme zisk z 1 % území, což ovlivňují různé náhodné události jako třeba ekonomická recese, povodeň, apod.

Vyhlášení války Cigánii

Za prodej cigánů do otroctví je vysoká odměna

Hra je v určitých ohledech velmi progresivní

Největší změnou je odlišná nabídka rozhodnutí, která se aktivují pomocí menu v horní části obrazovky. K dispozici je:
  • Soukromý život - můžeme jít na pivo, přičemž se většinou jen opijeme a utratíme peníze, ale máme šanci nějaké peníze i najít či potkat hezkou dívku / mladíka. Jakmile se tak stane, tak se s ní / ním můžeme oženit / vdát se, což většinou přináší další finanční ztráty (nutnost kupovat dárky), ale občas můžeme i vyženit nějaké peníze navíc.
  • Dotace - jedné z frakcí můžeme finančně přilepšit, což vede ke zvýšení naší oblíbenosti a někdy i k závazku od této frakce ke snížení měsíčních výdajů.
  • Války - můžeme zaútočit buď na Cigánii nebo na partyzány. Vždy se porovná síla obou stran, kdy se do konfliktu může vložit USA, SSSR nebo Morava, proběhne jednoduchá animace a zobrazí se výsledek bitvy spolu s finančními náklady na boj a válečnou kořistí. 
  • Politika - lze prodat cigány do otroctví (získáme peníze, ale ztratíme u nich popularitu), povýšit velitele armády (získáme peníze a popularitu u armády), podniknout mírovou cestu po světě či reklamní kampaň (pokus o zvýšení popularity, většinou ne příliš úspěšný)
  • Ekonomika - ekonomická reforma (ve stylu ČSFR, tedy s mizerným výsledkem), znárodnění těžkého průmyslu, obnovení strojového parku (snížení měsíčních výdajů) či půjčky od SSSR, USA a Moravy. 
  • Jiné - změna pohlaví, kdy se můžeme stát ženou, což jen změní některé texty (např. když jdeme na pivo, tak se seznamujeme s mladíky). Druhá možnost je sebevražda, což znamená prostě konec hry. 
  • Nic - neprovést žádnou akci a postoupit do dalšího měsíce / tahu. 

Rozhodnutí

Občanská válka

Další válka

Mechanismy jsou nastaveny tak, že přes veškerou snahu dříve či později jako diktátor skončíme. Uspokojit všechny frakce je náročné a i když se to povede, tak na nás neustále útočí nepřátelé, kdy náklady na válku jsou většinou vyšší než získaná kořist, takže i když vyhráváme, tak nakonec zkrachujeme a to také díky náhodným událostem, kdy se téměř každý tah stane něco negativního - dochází pivo (ztráta popularity u všech frakcí), povodně, zemětřesení (značné finanční náklady), atd.

Dobývat území téměř nemá cenu, protože partyzáni pomocí "lsti" získávají bez možnosti obrany území zpět. Velmi časté bitvy jsou pak doprovázeny jednoduchou animací se zvukovými efekty, která je ale zdlouhavá a po čase neuvěřitelně frustrující. Musíme čelit také občanským válkám (když je více frakcí nespokojených), atentátům na naší osobu či komunistickým pučům, které znamenají náš okamžitý konec. 

Kvůli zmíněným věcem je opravdu velmi těžké udržet se u moci dostatečně dlouho a zapsat se do tabulky nejlepších diktátorů světa, na což je třeba vydržet 30 měsíců. Pokořit 52 měsíců a obsadit první příčku je zhola nemožné. 

Bídná diktátorka, aneb takhle to dopadne, když něco dělá ženská

Největší problém socialistů je ten, že jim nakonec dojdou peníze těch druhých

Nejlepší diktátoři světa

Verdikt: Autoři vzali původního Diktátora a přidali pár zajímavých prvků, nicméně hratelnost je pořád stejná. 
Hodnocení: 4/10

4 komentáře:

  1. Výborně, nejstarší česká hra, kterou jsem zatím hrál, konečně na Tvém blogu:)

    Plánuješ i DOS verzi Belegostu, Ugro?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě chvíli vydržet a od roku 93 se DOS hry začnou objevovat přeci jen častěji. Belegost pro DOS tu nedávno byl, koukni do archivu ;)

      Vymazat
    2. Tak to mi uniklo. Díky za upozornění. Na DOS éru se už moc těším:)

      Vymazat
  2. Hra vypadá, že byla vytvořena v Turbo Vision nebo v nějakém obdobném nástroji pro tvorbu okénkových rozhraní v textovém režimu.

    OdpovědětVymazat