pátek 7. dubna 2023

Hra 805: Hádej (1993)


Hádej
Vývojář: Alex Kozák (AxelSoft)
Vydavatel: Proxima Software
Vydáno 1993 pro ZX Spectrum
Žánr: Puzzle
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Hra od AxelSoftu (Faraón (1991)) distribuovaná Proximou, v níž budeme hádat písmena. Ovládání je možné buď na joysticku, nebo na klávesnici, kdy si můžeme zvolit vlastní ovládací klávesy. Definovat je nutné čtyři směry a jednu klávesu pro volbu. 

Menu

Runda 1

Začátek hry

Ve vrchní části obrazovky je zobrazeno hádané slovo, kdy vidíme vždy jen první a poslední písmeno a tečky mezi nimi naznačují počet chybějících znaků. Ve spodní části obrazovky pak vybíráme z písmen, o nichž si myslíme, že by mohly ve slově být. 

Hra je rozdělena do pěti úrovní, kterým se tu říká "rundy". Zatímco v té první se často jedná o třípísmenná slova, na konci už v podstatě hádáme věty, tzn. že kromě písmen musíme zadávat i mezery. 

První úroveň dokončena

Tady přestává sranda

Co to sakra...

Zarážející je, že celkově máme nárok pouze na 20 chyb. Chyba nastává pokud zvolíme znak, který ve slově není. Vzhledem k tomu, že např. "S.K" může být SEK, SOK, SUK či SRK, tak je velice lehké na tuto metu dosáhnout. Chyby se neobnoví ani mezi rundami a už vůbec ne mezi slovy. To by přitom dávalo větší smysl (např. X pokusů na každé slovo). Jediné řešení je hru rozehrát vícekrát a slova si pamatovat, protože program samozřejmě vychází ze sice obsáhlého, ale stále fixního seznamu slov. 

Hra se dá dohrát tak, že kompletně vyčerpáme všechna slova, načež počítač vyhlásí kapitulaci. Získané skóre se počítá tak, že dostáváme (10 * číslo rundy) za uhádnutý znak. Na konci se můžeme zapsat do tabulky nejlepších výsledků

Téměř u konce

Vítězství!

Tabulka nejlepších výsledků

Verdikt: Hádání písmen není moc velká zábava, tady je to navíc umocněno tím, že na celou hru máme velmi málo pokusů a "hádej" se pak mění spíše na "pamatuj". 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat