čtvrtek 9. února 2023

Hra 782: CoCoCoPo (1993)


CoCoCoPo
Vývojář: Radim Suchánek & Stanislav Urbanec & Petr Stehlík
Vydavatel: ORTHODoX
Vydáno 1993 pro Atari ST
Žánr: Deskovka
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po textovce Dlouhý, Široký a Tupozraký (1992) se avantgardní skupina ORTHODoX rozhodla vytvořit variaci na Mahjong, respektive sami autoři v textech přiznávají, že jde v podstatě o vylepšenou verzi hry Shanghai (1990). Naším úkolem ale nebude destrukce draka, ale rozložení CCCP (tedy SSSR - odtud název), respektive musíme "rozebrat kachlíkovou stavbu znázorňující půdorys mauzolea V. I. Lenina". V posuvném textu na úvodní obrazovce nesmí chybět řada vtípků. 

Úvodní obrazovka s posuvným textem

Pravidla

Začátek hry

Průběh

Mechanismy ničím nepřekvapí - před sebou máme obdélníkové kameny s různými obrázky na mřížce 10x6 a musíme postupně odebírat stejné páry, přičemž lze vzít pouze kámen, který je alespoň z jedné z delších stran neblokovaný. Kameny jsou také uprostřed položeny na sebe a tvoří jakousi pyramidu. 

Při kliknutí pravým tlačítkem myši se zobrazí menu, kde najdeme nápovědu (zvýrazní jeden z možných tahů), info (o autorech), střelbu (jednoduchá animace, kdy průstřely kulek napíší název hry), pravidla a konec (vrátí do menu). 

Po vybrání kamenu myší se ve spodní části obrazovky zobrazí jeho popis - najdeme tu třeba Dědu Mráze, gulag, Bajkalsko-amurskou magistrálu, matrjošku či Brežněva. Celkem je tu 66 párů a za každý úspěšně odebraný získáme 2 body do skóre. Kolik nám toho zbývá vidíme vpravo nahoře, ale ještě důležitější je ukazatel možných tahů

Dohrát hru je překvapivě těžké a zabere to mnoho desítek pokusů. Důvod je pravděpodobně ten, že kameny se prostě náhodně rozlosují, aniž by program kontroloval, zda se hra při tomto rozložení dá dokončit. 

Už zase!!!

CCCP nebylo rozloženo

Vítězství!

Verdikt: Variace na Mahjong, bohužel grafické zpracování není příliš přehledné a ve většině případů je vygenerováno rozložení kamenů, při kterém se nedá hra dokončit. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat