pátek 11. listopadu 2022

Hra 746: Total War (1992)


Total War
Vývojář: Tomáš Pařízek
Vydavatel: Thomas' Software
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další sci-fi textovka s poměrně jednoduchou zápletkou - náš kosmický modul zasáhne meteorit a jsme nuceni přistát na povrchu neznámé planety, kterou nejlépe popisuje citát z úvodního obrázku: "Jsou některá místa, kam by mě nedostali ani párem volů!" Jak brzy zjistíme, s planetou je něco v nepořádku, jelikož se všude vyskytuje sliz a zohavená lidská těla, takže naším cílem bude dostat se co nejrychleji pryč. 

Stručný úvod do příběhu

Začátek hry

Sliz a hnus je všudypřítomný

Z příkazů máme k dispozici JDI, VEZMI, POLOŽ, POUŽIJ, INVENTURA a netradiční PŘESTÁVKA, která je ale celkem k ničemu, protože se pouze vypíše text "Neříkej, že už jseš unavenej. Teď to teprve začíná". Výběr provádíme pomocí čísel, tedy např. JDI je "1" a poté JIH je "2". V inventáři můžeme mít maximálně 3 předměty a na každé obrazovce můžeme položit pouze jeden. 

Dědek s plamenometem

To šlo překvapivě hladce

Výtah by se zprovozňoval klidněji, kdyby všude nebyla rozřezaná lidská těla

Zvláštní je, že předměty po použití nezmizí - např. použijeme dynamit na otevření dveří, jenže v inventáři zůstane, takže ho musíme zahodit, jelikož ho dále nepotřebujeme a inventář je velmi omezený. 

Najdeme tu i odkazy na další hry - pokud předmět nelze použít, tak se vypíše citát od F. Fuky datovaný k roku 1987, zřejmě tedy z Indiana Jonese 2. Najdeme tu také dědka s plamenometem, kdy stejnou postavu jsme mohli potkat v textovce Super Discus (1988) od Sibylasoftu. Po celou dobu hraní pak můžeme slyšet poměrně slušnou AY hudbu. V roce 1993 vyšel druhý díl

Mapa

POSTUP HROU
Sebral jsem součástky, klíčky a dynamit a tím otevřel dveře do místnosti. Položil jsem ho a sebral klíč, jímž jsem odemkl dveře do skladu a poté ho zahodil. Našel jsem degenerátor, který jsem opravil pomocí součástek, ty zahodil, novou hračkou zneškodnil agresivního dědu na východě a pak degenerátor odložil. 

Pokračoval jsem dál a našel koště a žebřík. Uklidil jsem hlen z cesty, zahodil koště a žebřík dal pod dvířka u stropu, kde jsem v místnosti našel kartu od výtahu. Vrátil jsem se do skladu a kartu použil na přístroj v rohu, čímž jsem aktivoval výtah. Zahodil jsem kartu a o úroveň níže ještě sebral kanystr. Výtahem jsem sjel dolů, kanystrem doplnil palivo, vlezl do kosmického modulu, pomocí klíčků nastartoval a odletěl.
KONEC POSTUPU HROU

Spuštění výtahu

Útěk na poslední chvíli

Vítězství!

Verdikt: Poněkud morbidní sci-fi textovka. 
Hodnocení: 3/10

3 komentáře:

  1. Lehká narážka na Fukovo F.I.R.E. na titulní obrazovce.
    https://herniarcheolog.blogspot.com/2018/05/hra-208-f-i-r-e-1988.html

    OdpovědětVymazat
  2. Citát z roku 1987 je opravdu z Indiana Jonese 2.

    OdpovědětVymazat