úterý 23. srpna 2022

Hra 713: Quadertris (1992)


Quadertris
Vývojář: Ján Deák (Deák Software)
Vydavatel: Perpetum
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Puzzle
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Quadertris je prostorový Tetris (podobný je např. 3D-Tetris (1989)), tzn. mechanismy jsou v základu stejné jako v této legendární hře, nicméně se budeme pohybovat a padající kostičky rovnat ve třech dimenzích. Hrací plocha je poměrně malá a má rozměry 4x4x9 kostiček. 

V hlavním menu si musíme vybrat úroveň obtížnosti 1-4, což ovlivňuje rychlost padání kostičky (1 je nejpomalejší) a také bodové zisky. Body nezískáme za dokončené "podlaží", ale za každé položení kostičky. Na nejnižší obtížnost pouze 1, na nejtěžší 4 body. 

Úvodní obrázek

Menu s bodovou tabulkou a výběrem obtížnosti

Začátek hry

Jelikož jde kostičky otáčet v podstatě libovolně, odpovídá tomu i velmi komplikované ovládání. Pomocí kláves "P", "O", "Q", "A" pohybujeme s kostičkou do čtyř směrů, pomocí mezerníku ji umisťujeme. Dále tu ovšem najdeme otáčení - pomocí "W" a "S" okolo svislé osy, pomocí "E" a "D" okolo šikmé osy a pomocí "R" a "F" okolo vodorovné osy. Aby toho nebylo málo, tak můžeme otáčet i pohled na celou strukturu pomocí "X" a "Z", což indikuje i ukazatel "otočení" nad ukazatelem skóre. 

Velkou část obrazovky zabírá i jakýsi přehled naší struktury v modrém rámečku, ten ovšem není pro hraní potřeba a jeho smysl bude mnoha lidem unikat. Cílem je samozřejmě získat co nejvyšší skóre, nicméně dostat se na první místo v tabulce, kdy je potřeba získat více jak 1000 bodů, je úkol na hodně dlouho. 

Zatím to jde dobře...

Konec hry

Zápis do tabulky nejlepších

Verdikt: Přidávat do Tetrisu další dimenzi se nejeví jako dobrý nápad, protože obtížnost se řádově zvyšuje. V tomto případě se jedná ještě o docela hratelný kousek, jelikož se dá vybrat ze čtyř stupňů obtížnosti. Ovládání je ale příliš krkolomné a uteče velké množství času, než se hráčovi dostane pod kůži. 
Hodnocení: 4/10

3 komentáře:

  1. jak může takovej koment projít kontrolou??? Národnost autora hry nemá s tím jestli je to sračka nic společného... tohle bych tedy na tomto jinak skvělém webu nečekal :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady žádná kontrola komentářů není, tak proto. Smazal jsem to (automaticky se mažou i všechny odpovědi) a prosím komentující, aby se vyjadřovali s trochu větší úctou, ať už jsou jejich názory jakékoliv.

      Vymazat
    2. ok to jsem netušil, uctivě se omluvuju a děkuji za smazání :-)

      Vymazat