středa 12. února 2020

Hra 403: Business World (1990)


Business World
Vývojář: M. Bendl
Vydavatel: BBS (Bu-Bu Soft)
Vydáno 1990 pro Sharp MZ-800
Žánr: Deskovka
Počet hráčů: 1 - 6
Stav: Dokončeno

Další převedení známé deskové hry Monopoly na obrazovky počítačů, tentokrát pro Sharp MZ-800. Hra je velmi podobná stejnojmenné verzi pro Atari. Na začátku si zvolíme výši počátečního kapitálu a počet hráčů, kdy může hrát až šest hráčů najednou, ale dá se zvolit i sólo hra, v čemž ovšem nevidím moc smysl.

Začátek hry
Radek je na tahu
Náhodná změna ceny akcií

K dispozici je pak 20 měst, mezi nimiž nechybí Praha. Hra samozřejmě probíhá na kola, kdy hráči se postupně střídají v tazích. Před každým tahem se vygeneruje nějaká náhodná událost, jež se vypíše do střední části obrazovky. Může jít o pozitivní události jako je třeba získané dědictví (hotel, peníze), ale snad ještě častěji se jedná o negativní události (mimořádné výdaje, zničení hotelu teroristickou skupinou). Můžou se objevovat i burzovní reklamy či informace ze světa, kdy je oznámena např. stávka v podniku, čímž akcie dané společnosti klesnou. 

Ivo zaplatil poplatek za vkročení na Radkovu Prahu
Nákup akcií
Zničení dvou hotelů je hodně citelná ztráta

Zpočátku jsou všechna města označena jako "volná" a hráči musí na políčko nejprve vkročit a koupit zde pozemek, čímž si zaručí kupní právo, jméno hráče se objeví pod názvem města a ostatní zde už nemohou nic dělat. Respektive pokud do města vstoupí později také, tak musí zaplatit poplatek. Ten je zpočátku mizivý, ale prudce stoupá jakmile se ve městě postaví jeden či více hotelů - v tom případě se jméno majitele v daném městě podbarví zeleně.

Problém ale je, že hotely stojí spoustu peněz a pro návratnost investice by ostatní hráči museli na dané políčko vstoupit hned několikrát. Jak jsem ale zjistil, kvůli zmíněným náhodným událostem jsou hotely zničeny dříve, než se peníze vrátí, takže nemá cenu je stavět.

Dar nad dary, jedině Atari !
Další nemilá náhodná událost

Další možností je obchodovat na burze. Konkrétně můžeme koupit a prodat akcie 15 společností, mezi nimiž najdeme třeba Atari, IBM, Sharp, ale také třeba Tatru, Budvar či Bohemian Crystal. V tomto případě je zase problém, že pohyby cen akcií jsou naprosto nepředvídatelné a řídí se na základě náhody. Nedá se tedy moc taktizovat, akcie se prostě koupí a hráč pak musí doufat v příznivý vývoj.

Jakmile jeden z hráčů přijde o veškerý kapitál, tak se vyhlásí bankrot a hráč dále nepokračuje. Dojít k tomuto je ale překvapivě těžké, protože hráče nad vodou drží pozitivní náhodné události. I když jsem se snažil cíleně jednoho hráče zbankrotovat, tak hra mi sem tam vygenerovala dědictví ve formě peněz či hotelu, takže se nedalo skončit. Vybalancování hry tedy není dobré, i když poměry by se mohly teoreticky změnit, kdyby hrálo více hráčů.

Jeden z hráčů přišel o všechno
Konec hry

Verdikt: Špatně vybalancovaná předělávka deskové hry Monopoly. 
Hodnocení: 2/10

2 komentáře:

  1. Chystáš se spojit všechny cirkusové hry do jednoho článku? Budeš kvůli tomu měnit číslování?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakonec ne, protože jsem zjistil, že ty hry jsou komplexnější, než jsem si myslel. Není to ve stylu 5x pexeso jen s jinými obrázky. Takže každá hra bude mít klasicky vlastní článek.

      Vymazat