neděle 7. dubna 2019

Hra 314: Business World (?)


Business World
Vývojář: R. Ždársky & I. Rádik
Vydavatel: Yogisoft & Ivrasoft
Vydáno ? pro Atari 8-bit
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 2 - 6
Stav: Dokončeno

Business World není nic jiného, než převedení známé deskové hry Monopoly na osmibitová Atari. Je možné, že se autoři inspirovali také v předělávce pro Spectrum jménem Business (1984). Hraje se nejméně ve dvou a nejvíce v šesti lidech, kdy na začátku si každý musí zapsat své jméno a dostane přidělený svůj symbol, kterým se pak identifikuje na herní desce. 

Volba počtu hráčů a zadání jmen
Začátek hry
Nákup na burze

Hra probíhá samozřejmě na tahy a každý hráč začíná s kapitálem ve výši 80000 jednotek. K dispozici je 18 měst (Žilina, Vídeň, Peking, Boston, Sydney, atd.). Hází se virtuální kostkou a každý hráč postoupí o náhodný počet políček dopředu. Jakmile se dostane na město, které ještě není obsazené jiným hráčem, tak zde může koupit pozemek a posléze i hotel. Jakmile na takto obsazené město vstoupí jiný hráč, tak musí zaplatit poplatek. Města i hotely se dají i prodávat. 

Zároveň tu je i burza, na které se dají nakoupit akcie firem jako je Atari, Tatra či IBM. Ceny se náhodně mění a dá se na tom výrazně vydělat, i naopak prodělat. Cílem je nechat zbankrotovat ostatní hráče a získat co největší majetek. Ovládání je řešeno dobře, kdy pro volbu stačí zmáčknout jednu klávesu zvýrazněnou na obrazovce. Na spodní straně obrazovky se také zobrazují reklamy na různé výrobky či události ve světě, kdy je možné dostat třeba za hotel v určitém městě bonus, či o něj naopak přijít. 

Markovi docházejí zdroje, a tak musí prodávat svá města
Lukáš dokázal vše obsadit a Marek zbankrotoval
Lukáš vyhrál

Verdikt: Dobře udělaná předělávka deskové hry Monopoly na Atari. Největším problémem je horší přehlednost. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat