středa 3. dubna 2019

Hra 312: Ghostbusters 2 (1989)


Ghostbusters 2
Vývojář: Martin Malý
Vydavatel: Demon Software
Vydáno 1989 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další kraťoučká textovka od M. Malého (Fuck Off (1989), The Second Life (1988), atd.) tentokrát čerpá inspiraci z oblíbeného filmu Krotitelé duchů (1984). V názvu je sice číslice "2", ale žádný první díl tipuji nebyl a jedná se o stejný případ jako Podraz 3, kdy za první díly se počítaly filmy. 

Na úvodních obrazovkách se autor přiznává, že si vypůjčil hudbu z her společnosti "Special FX", grafiku od "Activision" a loader od Fuxoftu. Příběh se točí okolo kláštera Zuul, ve kterém se objevili duchové a my je musíme zlikvidovat, načež se budeme moci pyšnit titulem "hráč textovek-pokročilý". 

Úvodní obrazovka
Pár věcí si autor vypůjčil z jiných her
Příběh

Ovládání je řešeno pomocí kontextových menu a stačí k němu čtyři klávesy. Hra nejprve vypíše popis aktuální lokace a pak bohužel obrazovku přepíše oknem s menu, což je velmi nepraktické. Cílem hry je tedy v podstatě nalézt v chrámu Zuul výbavu krotitelů duchů, vylákat duchy a pak je zneškodnit. Najdeme tu klasického ducha, Marshmallow ducha a dokonce i jednoho upíra. 

Ovládání
Začátek hry
Menu vždy přepíše popis aktuální lokace

Velice otravné je, že pokud provedeme nějaký neplatný příkaz (např. snažíme se jít do směru, který není přípustný), tak hra začne problikávat a pípat, což se dá zrušit až po několika vteřinách pomocí mezerníku. Také inventář je omezený a pojme maximálně pět předmětů. Obtížnost je velice nízko a hra se dá dohrát během pár minut.

Na duchy platí česnek? To je teda pěkná blbost
Na upíra ale česnek opravdu platí
Mapa

POSTUP HROU
Sebral jsem backpack, v kuchyni prozkoumal špíz a sebral česnek. Sebral jsem past, pistoli a vysavač. Šel jsem do noclehárny duchů a vystřelil z pistole. Vydal jsem se na střechu a tam na ducha použil past. Poté jsem šel do sklepa, kde jsem na marshallow ducha použil vysavač.
KONEC POSTUPU HROU

I duchové musí někde spát
Slavný Marshmallow man se skrývá ve sklepě
Vítězství !

Verdikt: Velice krátká a jednoduchá textovka na motivy známého filmu.
Hodnocení: 2/10

1 komentář:

  1. Jiří Bernášek12. ledna 2024 v 15:29

    Myslím, že se zde za "první díl" považovala oficiální herní adaptace od Activisionu (1984), kde je i velmi podobný duch.

    OdpovědětVymazat