čtvrtek 20. února 2020

Hra 408: Cirkus Šaša Tomáša - Zmrzlinová Prestávka (1990)


Cirkus Šaša Tomáša - Zmrzlinová Prestávka
Vývojář: Andrej Blaho & Ivan Kalaš & Dezider Tóth & L. Moravčíková
Vydavatel: Andrej Blaho & Ivan Kalaš & Dezider Tóth & L. Moravčíková
Vydáno 1990 pro PMD 85
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno


Zmrzlinová prestávka je jedna z pěti her přiložených ke knize Cirkus šaša Tomáša, která byla vydaná v roce 1990. Jak je z názvu patrné, jedná se o knihu, respektive hry pro děti v nichž hlavní postavou jest šašek Tomáš. 

Na hlavní obrazovce vidíme animovaného šaška, který hraje na trumpetu. Stiskem klávesy se pak dostaneme na obrazovku s instrukcemi, kde se do detailu dozvíme, co je vlastně náplní hry. Na další obrazovce si pak můžeme zvolit jednu ze tří úrovní, kterou si přejeme spustit. Každá úroveň pak má pět úloh


Instrukce
Volba úrovně
Ukázka

V tomto díle sestavuje šašek Tomáš zmrzlinu. Na své jednokolce se pohybuje mezi zmrzlinovými vozíky s různými příchutěmi, konkrétně tu máme jahodu, banán, citron, čokoládu a rybíz. Každý vozík má svoji vlastní klávesu na klávesnici. Jakmile ji stiskneme, Tomáš se k vozíku vydá a další kopeček se přidá na kornout v pravé části obrazovky. Svoji cestu ukončíme stisknutím mezerníku. Jednokolka za sebou zanechává stopu, čímž se na obrazovku kreslí obrazec.

V první úrovni si můžeme sestavit jakou zmrzlinu chceme, takže se jedná pouze o rozcvičku. Ve druhé úrovni vidíme náhodně vygenerovaný obrazec, tzn. cestu mezi vozíky, znázorněný přerušovanou čarou, kterou musíme následovat - je to tedy vlastně návod, jakou zmrzlinu musíme sestavit. Počítač přitom volí startovní pozici, tedy u jakého vozíku začínáme. Ve třetí úrovni nám opět hra vygeneruje obrazec a na tomto základě musíme dopředu navolit cestu mezi vozíky. Vidíme přitom pouze vznikající zmrzlinu na pravé straně obrazovky, ale Tomáš se dá do pohybu až jakmile potvrdíme konec tvoření. 

Začátek hry
Druhá úroveň - je třeba následovat naznačenou cestu

Obtížnost může být u třetí úrovně pro malé děti trochu vyšší, nicméně zbytek hry je samozřejmě velmi lehký. Šašek Tomáš vykukuje z levé horní části obrazovky a pokud se udělá chyba, tak zapláče a úloha se opakuje. V opačném případě zatleská.

Stejně jako v ostatních dílech, i tady se počítač na začátku každé úrovně chopí ovládá a předvede nám ukázkové řešení jedné úlohy. Na obrazovce s volbou úrovně jsou další dvě možnosti - změna pořadí vozíků se zmrzlinou a navrácení původního rozložení.

Stále druhá úroveň, ale začíná přituhovat
Třetí úroveň - podle naznačené cesty je třeba složit zmrzlinu

Verdikt: Hezky udělaná hra pro malé děti. Největším mínusem jsou zdlouhavé animace. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat