pondělí 17. února 2020

Hra 405: Cirkus Šaša Tomáša - Poštárik na Bicykli (1990)


Cirkus Šaša Tomáša - Poštárik na Bicykli
Vývojář: Andrej Blaho & Ivan Kalaš & Dezider Tóth & M. Lupták
Vydavatel: Andrej Blaho & Ivan Kalaš & Dezider Tóth & M. Lupták
Vydáno 1990 pro PMD 85
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Poštárik na Bicykli je jedna z pěti her přiložených ke knize Cirkus šaša Tomáša, která byla vydaná v roce 1990. Jak je z názvu patrné, jedná se o knihu, respektive hry pro děti v nichž hlavní postavou jest šašek Tomáš. 

Na hlavní obrazovce vidíme animovaného šaška, který hraje na trumpetu. Stiskem klávesy se pak dostaneme na obrazovku s instrukcemi, kde se do detailu dozvíme, co je vlastně náplní hry. Na další obrazovce si pak můžeme zvolit jednu ze čtyř úrovní, kterou si přejeme spustit. Každá úroveň pak má pět úloh


Instrukce
Volba úrovně
Ukázka hry

Tentokrát je šašek Tomáš v roli pošťáka a na obrazovce je pět lokací - hrad, princezna, král, chaloupka a drak. Mezi nim vedou cesty, které můžeme označit jako "šedá", "černá" a "bílá". Na nás je zvolit správné cesty a dojet tak ze startovní lokace do té cílové. 

První úroveň je opravdu rozcvička - třemi klávesami volíme, po které cestě chceme jet a Tomáš tento příkaz hned provede a zastaví se na další křižovatce. Dojet přitom můžeme do libovolné destinace. Ve druhé úrovni už je cíl určený. Ve třetí úrovni vidíme cíl cesty i předvyplněný plán trasy, přičemž chybí jeden úsek, který musíme správně doplnit. Ve čtvrté úrovni pak vidíme cíl cesty a tu pak musíme naplánovat najednou, což je jen malá změna oproti druhé úrovni. 

Před každou úrovní se pak počítač zmocní ovládání a ukáže nám ukázkové řešení jedné úlohy. 


Začátek první úrovně
Úspěšně jsem dojel z hradu do chaloupky

Šašek Tomáš tu opět nakukuje z pravé horní části obrazovky a pokud se nám zadaří, tak nám zatleská a naopak pokud něco uděláme špatně, tak začne plakat. Jinak tu ale není žádný časový limit ani postihy. Obtížnost je velice nízká, což je u dětské hry pochopitelné. 


Třetí úroveň - je nutné doplnit správnou cestu
Čtvrtá úroveň - cesta se musí naplánovat najednou

Verdikt: Hezky udělaná hra pro malé děti. Největším mínusem jsou zdlouhavé animace. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat