středa 19. února 2020

Hra 407: Cirkus Šaša Tomáša - Rozstrihané Obrázky (1990)


Cirkus Šaša Tomáša - Rozstrihané Obrázky
Vývojář: Andrej Blaho & Ivan Kalaš & Dezider Tóth
Vydavatel: Andrej Blaho & Ivan Kalaš & Dezider Tóth
Vydáno 1990 pro PMD 85
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno


Rozstrihané obrázky je jedna z pěti her přiložených ke knize Cirkus šaša Tomáša, která byla vydaná v roce 1990. Jak je z názvu patrné, jedná se o knihu, respektive hry pro děti v nichž hlavní postavou jest šašek Tomáš. 

Na hlavní obrazovce vidíme animovaného šaška, který hraje na trumpetu. Stiskem klávesy se pak dostaneme na obrazovku s instrukcemi, kde se do detailu dozvíme, co je vlastně náplní hry. Na další obrazovce si pak můžeme zvolit jednu ze tří úrovní, kterou si přejeme spustit. Každá úroveň pak má pět úloh


Instrukce
Volba úrovně
Ukázka

Jak už název hry napovídá, cílem bude skládat obrázky. Konkrétně tu máme obličej šaška Tomáše v různých variantách. Může se usmívat, brečet, mít překvapený výraz, atd. Hráčovi je vždy ukázán náhodně vygenerovaný vzor a poté je nutné vybrat správné dílky ze spodní části obrazovky.

První úroveň je rozcvička, kdy pouze vybíráme dva správné dílky a ty jsou umístěny automaticky. Ve druhé úrovni již musíme dílky vzít a kurzorem je sami umístit na správné místo. Třetí úroveň už je trochu náročnější, protože dílky už musíme umístit tři, čímž vzniká situace, kdy se části dílků budou překrývat jinými. Musíme tedy vymyslet jaké dílky použít a také v jakém pořadí to provést, abychom vytvořili vzorovou tvář.


Začátek hry
Přehled posledních pěti složených obrázků

Stejně jako v ostatních hrách Cirkusu, i tady se počítač na začátku úrovně zmocní ovládání a předvede nám ukázkové řešení jedné úlohy. Obtížnost je nízko, to ovšem neplatí pro třetí úroveň, se kterou by už mladší hráči mohli mít problémy.

Z pravého horního okraje obrazovky opět vykukuje šašek Tomáš, který v případě nesprávného řešení uroní pár slz a v případě úspěchu nám zatleská. Po každé dokončené úrovni se také zobrazí přehled všech pěti dokončených tváří. Hra navíc obsahuje další dvě "úrovně", kdy např. v jedné hrajeme třetí úroveň stále dokola.


Druhá úroveň - je třeba dílek umístit na správné místo
Třetí úroveň - třetím dílkem je třeba přeložit ten již položený

Verdikt: Hezky udělaná hra pro malé děti. Největším mínusem jsou zdlouhavé animace. 
Hodnocení: 3/10

2 komentáře:

  1. Žánr "dětská" se tedy ruší?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Good point. Vypadá to tak. Je to jen pozůstatek z DH, ale příliš smyslu mi to nedává. Je to jen podmnožina jiných žánrů.

      Vymazat