pátek 14. února 2020

Hra 404: Cirkus Šaša Tomáša - Popletené Domčeky (1990)


Cirkus Šaša Tomáša - Popletené Domčeky
Vývojář: Andrej Blaho & Ivan Kalaš & Dezider Tóth & M. Vittek
Vydavatel: Andrej Blaho & Ivan Kalaš & Dezider Tóth & M. Vittek
Vydáno 1990 pro PMD 85
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Popletené Domčeky je jedna z pěti her přiložených ke knize Cirkus šaša Tomáša, která byla vydaná v roce 1990. Jak je z názvu patrné, jedná se o knihu, respektive hry pro děti v nichž hlavní postavou jest šašek Tomáš. 

Na hlavní obrazovce vidíme animovaného šaška, který hraje na trumpetu. Stiskem klávesy se pak dostaneme na obrazovku s instrukcemi, kde se do detailu dozvíme, co je vlastně náplní hry. Na další obrazovce si pak můžeme zvolit jednu ze čtyř úrovní, kterou si přejeme spustit. Každá úroveň pak má pět úloh

Kniha, u které byly hry přiloženy; Zdroj: lib.bibiana.sk
Instrukce
Volba úrovně

Na začátku každé úrovně se ovládání zmocní počítač a v ukázce nám předvede správné řešení vzorové úlohy. Cílem je tedy z dostupných kostiček sestavit stejný domeček, vzor, který vidíme na levé horní straně obrazovky. V dolní části obrazovky je pak "plánek" domečku. Jednotlivé kostičky pak z plánku tahá a do levého dolního rohu přemisťuje menší kašpárek s vrtulkou v zadnici. 

V první úrovni volíme kostičky postupně, ve druhé musíme naklikat všechny kostičky do plánku předem a najednou, ve třetí musíme porovnat předvyplněný plánek se vzorem a zvolit jednu kostičku, která chybí. Ve čtvrté úrovni vidíme plánek celý vyplněný, obsahuje ale vždy jednu chybu, kterou musíme najít a opravit. 

V pravém dolním rohu pak vidíme kostky - tečky na nich značí aktuální úroveň a jejich počet značí zbývající počet úloh v dané úrovni. 

Ukázka hry
Začátek hry
Při chybě šašek Tomáš zapláče

Co se týče obtížnosti, tak hra je logicky vzhledem ke svému zaměření pro dospělého člověka velmi jednoduchá a nepředstavuje žádnou výzvu. Pokud zvolíme špatnou kostičku, tak šašek Tomáš nakukující z pravé horní části obrazovky pouze zapláče a hraje se dál. Nejsou tu žádné postihy ani časový limit. Je škoda, že po dohrání všech úrovní hra nezobrazí nějakou gratulační obrazovku. 

Druhá úroveň, kdy všechny kostičky volíme na začátku
Třetí úroveň, kdy pouze doplníme jednu chybějící kostičku
Čtvrtá úroveň, kde musíme najít a opravit chybu

Verdikt: Hezky udělaná hra pro malé děti. Největším mínusem jsou zdlouhavé animace. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat