sobota 8. února 2020

Hra 402: Klingoni (?)


Klingoni
Vývojář: ?
Vydavatel: ?
Vydáno 198? pro IQ-151
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Na rozdíl od stejnojmenné strategické hry pro ZX Spectrum je tato verze pro počítače IQ-151 pouze arkádou, v níž ovládáme svoji vesmírnou loď a snažíme se vyčistit ohraničený prostor od Klingonů, kteří sem pronikli z jiné galaxie s cílem podmanit si místní obyvatelstvo. 

Začátek hry
První dva Klingoni zlikvidování poblíž základny
Doplňování zásob

Ovládání je řešeno pomocí šipek pro určování směru a dále "R" pro zvýšení rychlosti pohybu, "B" pro snížení rychlosti a "T" pro vypálení torpéda. Hra probíhá v reálném čase, kdy se Klingoni chaoticky pohybují náhodným směrem a na nás tedy je sestřelit všech 30. Kličkovat přitom musíme mezi hvězdami, kdy kontakt s nimi (a nebo samozřejmě s nepřáteli) nám ubere energii, která navíc postupem času klesá a jakmile se dostane na nulu, tak hra končí. 

Naboural jsem do hvězdy, což ji zničilo a loď přišla o velké množství energie
Neúspěch
Pomocná základna se dá použít jen jednou

Energii lze naštěstí doplnit u základny, čili najít ji na mapě je priorita. Základny se přitom dělí na dva typy - ty s bílým pozadím jsou trvalé a ty bez pozadí jsou jednorázové, takže si u nich můžeme odpočinout jednou a následně zmizí. Kromě energie zde doplňujeme i torpéda, kterých můžeme vzít naráz maximálně 10, což je docela málo, protože ne vždy kličkujícího Klingona trefíme a na zlikvidování jednoho je typicky potřeba více pokusů. 

Hra jinak není příliš obtížná a největší překážkou je krkolomné ovládání. 

Zbývá poslední nepřítel
Vítězství !

Verdikt: Jedna z těch povedenějších her na počítače IQ-151. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat