čtvrtek 14. března 2019

Hra 303: Exion (1989)


Exion
Vývojář: Martin Vodička
Vydavatel: Eclipse
Vydáno 1989 pro ZX Spectrum
Žánr: Shoot 'em up
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Ne a ne najít dobrou hru od Martina Vodičky. Po nepodařených hrách Stealth (1987), Rack One's Brains (1988) a Cassini's Divison (1989) jsem od Exionu příliš neočekával a udělal jsem dobře. Hra nemá žádný úvod či příběh, jen si v menu vybereme způsob ovládání a vrháme se do první úrovně. 

Jedná se tedy o střílečku, ve které ovládáme svoji vesmírnou stíhačku a snažíme se prokličkovat přes nepřátele. Ti se nás snaží zlikvidovat jakýmkoliv způsobem - buď nás sestřelit, nebo do nás narazit. Na nás tedy je trefit je jako první, nebo se jim vyhnout. Hodně zvláštní je, že nemůžeme ovlivňovat střelbu, protože naše loď střílí automaticky. K ovládání jsou tedy potřeba jen čtyři klávesy pro pohyb do stran. 

Menu
Hra je rozdělena na levely
Začátek hry

Podstatné je, že na obrazovce je v jednu chvíli vždy jen jeden nepřítel a zároveň jen jedna hráčova a jedna soupeřova střela. Celá hra je přitom neuvěřitelně pomalá. Nepřátelé před střelami uhýbají, takže je zpočátku těžké je trefit, po chvíli jsem ale jejich chování prohlédl a sestřelit je nebyl moc problém. 

Větší problém způsobovala zabugovanost hry, kdy často nejsou vidět střely nepřátel (typicky pokud nepřítele sestřelíte, objeví se nový, ale neviditelná střela toho předchozího stále "letí" obrazovkou). Části nepřátel zůstávají vykresleny na obrazovce. Párkrát mě také nepřítel trefil, ale přežil jsem. 

Podoba nepřátel se mění, jejich chování nikoliv
Čtvrtá úroveň

Hra je rozdělena na úrovně, kdy do další se dostanete po sestřelení zhruba deseti nepřátel. Za každý sestřel se připočte 10 bodů do skóre. Hráč začíná se třemi životy. Úrovní je v podstatě jen 5 (i když před pátou se zobrazí nápis "level 4" - další bug) a jakmile je dokončíme, začnou se opakovat (první úroveň se ale přeskočí a začne se od druhé). Žádný boss tu není a hraje se do té doby, než hráč přijde o všechny životy, načež se ani nezobrazí žádná vyhodnocovací obrazovka a rovnou se skočí do menu. 

Pátá a v podstatě poslední úroveň
Úrovně se neustále opakují - toto je již 10. úroveň

Verdikt: Neuvěřitelně pomalá a nudná střílečka. Všechno je špatně. 
Hodnocení: 1/10

Žádné komentáře:

Okomentovat