pátek 29. března 2019

Hra 309: Hanojské Věže (1984)


Hanojské Věže
Vývojář: Jaroslav Řehůřek
Vydavatel: Sinus Software
Vydáno 1984 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Hanojské věže je známý matematický hlavolam, se kterým jsem se osobně setkal už někdy na základní škole. Máme tu věž (pyramidu) složenou z několika kotoučů a cílem je ji přemístit na druhou stranu - z prvního stojanu na třetí - přičemž je zakázáno položit větší kotouč na menší.

V této konkrétní předělávce na Spectrum máme věž složenou ze šesti kotoučů, přičemž ta je na začátku hry sestavena na prostředním stojanu a naším cílem je přemístit ji na jeden ze dvou zbývajících stojanů, je jedno jaký. 

Začátek hry
Až sem to bylo lehké

Ovládání je velmi jednoduché a svižné - stačí tři klávesy "1", "2" a "3" pro výběr stojanů - nejprve se volí z jakého stojanu a následně na který stojan. Tím provedeme jeden tah. Samozřejmě cílem hry je přemístit věž na jiný stojan s co nejnižším počtem tahů. 

Dohrát hru není při troše přemýšlení obtížné, při prvním pokusu jsem ovšem něco špatně zadal a hra se zhroutila. Hra si bohužel nepamatuje nejlepší dosažený výsledek. 

Přemístění největšího kotouče mám za sebou
Vítězství !

Verdikt: Základní předělávka známého matematického hlavolamu, kdy jediný rozdíl je v tom, že věž je na začátku na prostředním stojanu.
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat