středa 13. března 2019

Hra 302: Gardnerova Hra (?)


Gardnerova Hra
Vývojář: Jaroslav Hrubý
Vydavatel: Jaroslav Hrubý
Vydáno ? pro ZX Spectrum
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Velice podobný kousek vyšel na PMDčko pod názvem Hlavolam Profesora Gardnera. Jedná se tedy o logickou hru, kdy na ploše 4x4 jsou rozmístěny mince - některé lícem nahoru, některé rubem. Cílem je obrátit všechny stejnou stranou nahoru. 

Pravidla hry
Volba rozmístění mincí
Při manuálním rozložení mincí si lze vytvořit opravdu jednoduchou hru

Před začátkem se nás hra zeptá, zda-li chceme mince rozmístit manuálně podle svého, nebo jestli to za nás má udělat počítač. Při první volbě samozřejmě můžeme podvádět a nastavit si mince tak, aby se dala hra jednoduše vyhrát. Pokud zvolíme druhou možnost, jsme ještě otázáni na obtížnost (1-9), kdy při nejnižší jsou otočeny 3 řady, při nejvyšší pak 27 řad. 

Volba obtížnosti
Začátek hry
Hru lze vzdát a zobrazit si správný postup

Hru pak ovládáme zadáváním písmen, čímž určujeme, která řada se má obrátit. Obracet lze vodorovné a svislé (označené černou barvou), nebo šikmé řady (označené červenou barvou). Náš postup se zapisuje do pravé části obrazovky, pod "zápis změn", zároveň s "počtem změn", kde chceme samozřejmě dosáhnout co nejnižšího čísla. 

Zadáním "Z" lze hru vzdát, načež si můžeme zobrazit správný postup, kdy program začne od úvodního rozmístění a postupně nám ukazuje správné tahy. Jakmile hru dohrajeme, hra nám za odměnu přehraje náhodně vylosovanou písničku (např. Yesterday, Santa Lucia, Rozvíjej se poupátko, Ovčáci, Povídej, atd.). 

Vítězství !
Za odměnu nám zahrají písničku Yesterday

Verdikt: Průměrná logická hra. 
Hodnocení: 2/10

2 komentáře: