středa 25. července 2018

Hra 230: Mr. Hyde's Murder (1988)


Mr. Hyde's Murder
Vývojář: Martin Malý
Vydavatel: Demon Software
Vydáno 1988 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Martin Malý vytvořil několik kratších textovek jako třeba Demon in Danger (1988), Katanga (1988) a další, na které se brzy podíváme v dalších článcích. "Vražda pana Hydea" je klasická "Podrazovka", v níž budeme přes počítač vést vyšetřování a cílem bude samozřejmě dopadnout vraha. Mimochodem úvodní strašidelná obrazovka je inspirována hrou Chiller (1985) a najdeme na ní titul "První česká textová detektivní hra", o čemž bych si dovolil pochybovat. 


Mastertronic vytvořila hru Chiller, ze které je úvodní obrázek
Příběh
Začátek hry

Příběh volně navazuje na hru Katanga. Píše se rok 1989, Řím, Itálie, a v kůži policejního komisaře Camillo Cramera se dostáváte k dalšímu případu vraždy. Frank Hyde byl nalezen mrtvý po srážce s autem a nález oznámila jistá slečna Carolle Denisová. To je zatím vaše jediné vodítko a přes výslechy a shánění informací se musíte dopátrat celé pravdy.

Rozdíl oproti Podrazu je tedy ten, že zde nevoláte na čísla a nespojujete se s ostatními počítači, ale spíše rozplétáte zápletku, zjišťujete jména, berete si lidi na výslechy a zatýkáte. Obtížnost není příliš vysoko a hru jsem dohrál bez nějakého většího záseku. Autor na finální obrazovce mluví o hře "Lost Angeles 1984", kterou ale ještě nemám na seznamu, tak uvidíme, jestli opravdu vznikla a podaří se jí vypátrat.  

První obdržená zpráva
Výslech svědka
Na Informacích ví všechno

POSTUP HROU
(P)odíval jsem se na zprávu a dočetl se, že byla nalezena mrtvola Franka Hyda a nález oznámila slečna Carolle Denisová. Předvolal jsem ji tedy k (v)ýslechu a zjistil, že Franka přejelo tmavé auto. Přečetl jsem si další zprávu, ve které mi kolegové sdělili, že v notesu zesnulého našli zmínku o schůzce s obchodníkem jménem Mario Casteli

Předvolal jsem ho tedy k výslechu - po jejich schůzce se chtěl Frank najíst, a tak mu byl doporučen podnik Last Chance. Přišla mi další zpráva, že na dně propasti bylo nalezeno ohořelé auto Ford Escort s mrtvolou uvnitř. Zavolal jsem na informace a zeptal se na Last Chance - majitel je jistý Carmello Giacometti. Ten mi na výslechu řekl, že Frank byl v jeho podniku a bavil se s člověkem jménem Massimo de Maria a nakonec odešli spolu s jakousi holkou Cataldovou

Bordel jménem "Grill"
Grill je v podstatě normální restaurace, akorát jsou tu k sehnání "holčičky"
Dominika Kakaová

Massimo při výslechu prozradil celé jméno společnice - Fiorella Cataldová a také, že Frank chtěl jít do bordelu, a tak mu doporučil podnik Grill. Na informacích jsem zjistil informace o této "restauraci" a zavolal si k výslechu její majitelku - Rosarii Militiovou. Ta mi řekla, že Frank šel nahoru s Domenicou. Přišla mi zpráva, že jistý pan Fabio Astolfi pohřešuje svého Forda

Zavolal jsem si ho tedy k výslechu a zjistil, že ho půjčil svému příteli Muckimu, který má za přítelkyni prostitutku z Grillu jménem Domenica Cacaceová. Tu jsem si také přivedl, ale tvrdila, že se s Frankem pouze vyspala a nic více neví. Chtěl jsem k výslechu předvolat Fiorellu Cataldovou, ale na informacích jsem zjistil, že byla nalezena mrtvá a u ní zapalovač s iniciály M. D. M

(Z)atkl jsem tedy Massima de Mariu a pořádně ho zmáčkl, načež se u výslechu přiznal, že Fiorellu zabil. To stejné jsem udělal s Domenicou, která přiznala, že jakmile od ní Frank odešel, tak zavolala svému příteli Muckiemu (mrtvola v ohořelém autě) a řekla mu, že Frank měl u sebe hodně peněz a aby se o něj postaral. Byla tedy odsouzena jako spolupachatel. 
KONEC POSTUPU HROU

Přiznání Massima
Přiznání Domenicy
Vítězství!

Verdikt: Dobrá "Podrazovka", která na to jde trochu jinak a místo hackování hesel a zjišťování telefonních čísel se dočkáme vyslýchání svědků a zatýkání podezřelých. 
Hodnocení: 3/10

2 komentáře:

  1. Tak jsem se zeptal Martina Malého a hra "Lost Angeles 1984" nikdy nevznikla. Mimochodem na svém blogu píše o dvou ztracených hrách podle Nekonečného příběhu a nějakou Tolkienovskou variaci.
    https://retrocip.cz/mmg-flashsoft-demon-anarchysoft-a-dalsi/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda, zrovna hru podle Neverending story bych si zahrál rád :) A Tolkienem bych taky nepohrdl.

      Vymazat