pátek 30. března 2018

Hra 191: Tanky (1987)


Tanky
Vývojář: Martin Lukášek
Vydavatel: ML Soft
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Stejně jako v předchozí hře, i zde hraje hlavní roli tank, se kterým se budeme snažit ubránit před dotírajícími nepřáteli. Těch je tentokráte několik druhů a za každého dostaneme jinou bodovou odměnu. Svůj tank vidíme na levé straně a můžeme se pohybovat pouze vertikálně, nepřátelé jezdí z pravé strany. 

Máme celkem pět životů, o něž můžeme přijít buď tak, že nás nepřítel trefí, nebo tím, že dojede až na naši úroveň. Cílem je samozřejmě získat co nejvyšší celkové skóre. 

Instrukce
Začátek hry

Jak si můžete přečíst již v instrukcích, nepřátelé se chovají tak, že nejprve vjedou na obrazovku, poté se na náhodném místě zastaví a začnou střílet. Každý typ nepřítele má jiný počet střel. V tomto momentě není moudré vjíždět do linie střelby, ale je lepší počkat a zneškodnit nepřítele až když je v pohybu a nestřílí. To si ovšem nemůžeme dovolit vždy, protože si musíme hlídat i ostatní nepřátele, kteří se nebezpečně přibližují k naší linii. A právě tahle situace vede často ke ztrátě života.

Na začátku hry si sice můžeme zvolit "rychlost hry" ze dvou možností, ale i na tu rychlejší je hra velmi pomalá a určitě by si zasloužila svižnější tempo. 

Granátník začal střílet, takže se teď nemůžu dostat k nepřátelům dole
Rekord hry

Verdikt: I tato tanková hra je až příliš pomalá, nicméně nabízí alespoň různé typy nepřátel a o trochu lepší hratelnost.
Hodnocení: 2/10

4 komentáře:

  1. Ahoj, každý den čtu tvůj blog, takže v něm určitě pokračuj! Je mi trochu líto, že jsi kdysi mluvil o přechodu na číselné hodnocení (https://herniarcheolog.blogspot.cz/2017/05/zmeny-na-blogu.html) ale ještě se nestalo. Desítkové hodnocení mám mnohem radši než pětkové, také mi připadá jako dobrý nápad přiřadit k celé škále slovní komentář. Tady je stupnice ze starého levelu, abys věděl co tím myslím: https://i.imgur.com/2osFSGL.jpg Jestli váháš kvůli zpětnému přehodnocení starých recenzí, tak se k nim můžeš vždycky vrátit později. Čím dříve naběhneš na nový systém, tím méně toho pak budeš muset dohánět! :-)
    P.S. Našel jsem hru, která není na seznamu: http://signus.paan.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, stalo se to tak napůl - přešel jsem na škálu 1-10, ale stále jsou to hvězdičky :) Zatím jsem dal nejvíce 5/10, což může být matoucí, ale zatím to prostě držím při zemi, protože vím, že v 90. letech už přijdou objektivně daleko kvalitnější kousky a pak by mi to hodnocení haprovalo.

      Signus opravdu není na seznamu a přidám ho, díky.

      Vymazat
    2. Ta to jsem opravdu nepochopil, myslel jsem že to před lomítkem je "pětkové" hodnocení a pak budeš přidávat desítkové za lomítko. Jinak těžko říct jestli je možné objektivně porovnávat hry z různých časových období. To levelové hodnocení na obrázku, kde se každá hra hodnotí nezávisle na ostatních podle stupnice, mi dává větší smysl. Hlavně to slovní ohodnocení je na tom nejlepší.

      Vymazat
    3. Já myslel, že to je jasné, ale koukám, že ne. Vlastně na hvězdičkách nějak netrvám a není problém to změnit prostě na číslo. U nových článků to tak už budu zapisovat.

      Vymazat