pátek 16. března 2018

Hra 181: Hry 2 (1987)


Hry 2
Vývojář: Ivo Šmerek
Vydavatel: ISC-Software
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Simulátor
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po balíku "Hry 1" (1987) tady máme pokračování. Opět tu máme 5 programů, které autor označuje jako "matematické hry". S tím si ale dovolím lehce nesouhlasit a za hru považuji s odřenými ušima pouze jeden z programů. Ostatně posuďte sami:

1) Kondiciogram - toto je pouze graf. Jak to přesně vypadá jsem již popisoval v bonusovém článku.
2) Umělá oběžnice - matematická úloha, kdy zadáte hmotnost družice, tah motoru a podobné věci a hra vám na základě výpočtu oznámí třeba "Odlétáš mimo gravitační pole Země" či jiné možnosti.
3) Výpočet vkladu - opravdu nepovažuji výpočet krátkodobé investice za hru.
4) Gregoriánský kalendář - zadáte přesné datum a program vám třeba řekne, že je úterý nebo středa.
5) Přistání na Měsíci - jediné, co se dá považovat s přivřením obou očí za hru.

Úvodní animace hry "Přistání na Měsíci"
Textová hra "Přistání na Měsíci"

Pokud si tedy zvolíme "Přistání", tak na začátku musíme zadat počáteční parametry jako je hmotnost modulu, počáteční výška, počáteční rychlost, atd. Po potvrzení se na základě parametrů propočítá další krok a zobrazí se nám aktuální stav - tzn. aktuální výška nad povrchem, rychlost, apod. Dále už můžeme ovlivňovat jen tah motoru, který zadáváme v procentech a snažíme se hladce dosednout na povrch Měsíce.

Podle rychlosti klesání v momentě přistání potom program vyhodnotí výsledek. Můžete zemřít, přistát "úspěšně, ale nebezpečně", "úspěšně, ale nešetrně" či dosáhnout na nejlepší možný výsledek, což je "přistál jsi úspěšně, na výbornou".

Už nejsem mezi živými
Můj hrobeček
Výborné přistání !

Verdikt: Z celého balíku se dá za hru považovat jen jeden program a to "Přistání na Měsíci", což je nepříliš propracovaný textový simulátor.
Hodnocení: 1/10

Žádné komentáře:

Okomentovat