čtvrtek 15. března 2018

Hra 180: Hry 1 (1987)


Hry 1
Vývojář: Ivo Šmerek
Vydavatel: ISC-Software
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1 - 2
Stav: Dokončeno

Každé hře obvykle věnuji samostatný článek, ale v tomto případě udělám výjimku, protože v tomto balíku pěti programů najdeme jednak opravdu primitivní hry, o kterých nelze ani moc dlouho psát a zadruhé je to vše od jednoho autora. Na úvodní obrazovce si tedy můžeme zvolit toto:

1) Míček
2) Tenis
3) Morseovka
4) Kámen-nůžky-papír
5) Protiletadlový boj

Instrukce k Míčku
Hra Míček

1) Míček je v podstatě Pong bez protivníka. Musíte pohybovat s pálkou a odrážet míček do levé stěny, za což dostanete vždy bod. Pokud se míček dotkne pravé stěny, tak vám zmizí jeden z počátečních deseti životů. Hrajete do té doby, než přijdete o všechny životy s cílem získat co nejvyšší skóre. Celá grafika problikává a kolizní systém je více než pochybný. 

Instrukce k Tenisu
Hra Tenis

2) Tenis je prostě a jednoduše Pong. Hrají proti sobě dva hráči na jedné klávesnici, kdy každý ovládá jednu pálku a odráží míček. Pokud dokážete dostat míček za záda soupeře, tak dostáváte bod. Na začátku hry si můžete zvolit, do kolika bodů chcete hrát. Pokud jich poté ve hře dosáhnete, tak vyhráváte. 

3) Morseovka není hra. Můžete jen napsat slovo, které vám potom program "vypípá" v morseově abecedě. 

Instrukce ke "Kámen-nůžky-papír"
Hra "Kámen-nůžky-papír"

4) Kámen-nůžky-papír - na začátku si zvolíte, do kolika výher chcete hrát a poté se spustí animovaný odpočet (což je asi nejlepší část programu). Vidíte chvíli jen červenou prázdnou obrazovku a pomocí kláves "K", "N", nebo "P" zadáte svou volbu. Poté se hned dozvíte výsledek. 

Instrukce ke hře "Protiletadlový boj"
Hra "Protiletadlový boj"

5) Protiletadlový boj je asi ta nejlepší hra z balíku, přesto je to velká slabota. Ovládáte "raketonosič", kterým pohybujete po horizontální ose a snažíte se sestřelit vrtulníky a rychlejší letadla, která na vás svrhávají bomby. Pokud vás bomba trefí, tak je konec hry. Pokud spadne vedle, tak se vám ze skóre odečte jeden bod. Pokud svojí raketou trefíte nepřítele, tak ho sestřelíte a získáte body. 

V jednu chvíli může být na obrazovce pouze jedna hráčova raketa, jedna bomba a jeden nepřítel. Štíty, které by vám měly pomáhat, jsou spíše na překážku. Cílem je samozřejmě získat co nejvyšší skóre, které se pak zapíše jako "rekord". 

Smrt je zde vysvobozením

Verdikt: Kvantita nad kvalitou. Máme tu sice balík her, ale ani jedna není dobrá. Je to vše pomalé, grafika problikává a kolizní systém je pochybný. 
Hodnocení: 1/10

Žádné komentáře:

Okomentovat