čtvrtek 22. března 2018

Hra 187: Přistání na Měsíci (1987)


Přistání na Měsíci
Vývojář: ?
Vydavatel: ?
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Simulátor
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Nedávno jsem tu měl soubor programů "Hry 2" (1987), ve kterém byla jediná hra a to shodou náhod "Přistání na Měsíci". Dnešní hra vypadá jako její rozšířená verze. Čímž chci říci, že není příliš dobrá a ve srovnání třeba s dalším simulátorem Apollo (1987) vypadá jako nějaký chudý příbuzný. 

Každopádně na začátku vidíme instrukce, které budí dojem, že hra bude propracovaná. Ovládáme tedy přistávací modul, který musíme dovést k bezpečnému přistání na Měsíci. Bezpečná je rychlost menší jak 2 m/s. Máme omezené zásoby paliva, se kterým musíme šetřit. 

Instrukce #1
Instrukce #2
Začátek hry

Na začátku hry už modul začíná padat směrem k povrchu Měsíce a zrychluje. Na obrazovce vidíme "Z" (výšku), "V" (rychlost) a "H" (palivo). Na nás je pomocí zážehů motorů rychlost korigovat. Můžeme to udělat buď tak, že zmáčkneme na klávesnici číslo (1 až 9), čímž určíme přesně, kolik jednotek paliva chceme použít, nebo můžeme mačkat šipku nahoru, kdy záleží, jak dlouho ji podržíme. 

Potíž je ale v tom, že na prvních 80 % letu nezáleží a můžete klidně nechat modul padat. V posledních metrech pak stačí rozžhavit motory na maximum a zpomalit. Celá hra se pak rozhoduje až úplně na konci, kdy se snažíte dostat se pod hranici 2 m/s a zároveň motory nepřepálit tak, abyste náhodou zase nezačali stoupat. 

Dávkuji palivo
Tohle přistání se nepovedlo
Vítězství !

Verdikt: Tahle hra je spíše zklamání, čekal jsem více. Grafické zpracování je sice fajn, ale kdyby tam nebylo, tak by se vlastně moc nezměnilo, protože stejně celou dobu hry jen zíráte na čísla. 
Hodnocení: 2/10

1 komentář:

  1. Nejznámnější a snad první masověji rozšířené zpracování Lunar Landeru (v Basicu) jsou tři programy z knihy "101 Basic Computer Games" http://www.ccapitalia.net/descarga/docs/1975-101-basic-computer-games.pdf (od strany 182) z roku 1973 od DEC.
    Z této knihy pochází dost her, které byly později portovány pro první osmibity (Altair 8800, KIM-1, Commodore Pet, Apple I, ..., např. http://www.applefritter.com/?q=content/8k-apple-i-ascii-graphics-lunar-lander-aci-audio-hack ).

    OdpovědětVymazat