sobota 17. března 2018

Hra 182: Icy Cave (1987)


Icy Cave
Vývojář: J. Kepka
Vydavatel: J. Kepka
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Plošinovka
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po vzoru Manic Minera (1985) se zde ujmeme jakési postavy, která musí v úrovni sebrat všechny klíče, aby se otevřela cesta dál. Bohužel tady chybí jakýkoliv úvod či instrukce. Na začátku máme čtyři životy a stejný počet klíčů k nalezení. Pohyb postavy je hodně podivný, protože třeba nedokáže vyskočit na místě, ale musí vždy skákat do strany. Zároveň při pádu i z malé výšky umírá a ovládání je až příliš citlivé a často se kvůli tomu zabijete. 

Začátek hry
Už zbývá jen poslední klíč

Naštěstí tady neběží žádný časový limit, takže je možné si vše promyslet. Postava skáče stále do stejné vzdálenosti, takže spíš než o plošinovku jde o puzzle kam skočit, abyste se dostali dál a přitom se nezabili. Ztratit život je opravdu velice jednoduché a pokud se tak stane, tak začínáte hezky od znova a musíte opět sebrat všechny klíče. 

Mě se to nakonec podařilo, s radostí jsem se tedy vydal do pravého dolního rohu, kde by měl být východ, ale jakmile jsem se ho dotkl, tak hra zamrzla a nedokázal jsem se dostat dál.

UPDATE
Nakonec bylo potřeba sebrat klíče v jiném pořadí a dokázal jsem se dostat do další úrovně. Tu jsem prošel poměrně bez potíží a vydal se do třetí, která už je trochu komplikovanější, nicméně jsem i tam dokázal sesbírat všechny klíče a dojít k východu, načež hra opět zamrzla. Zkoušel jsem znovu sbírat klíče v různém pořadí, ale tentokrát to nepomohlo. Každopádně vždy jsem sebral první nejprve ten klíč nejvíce nahoře (nevím jak jinak to udělat) a tipuji, že v tom je problém. Chtělo by to sebrat jako první jiný klíč.

Druhá úroveň
Třetí úroveň
Po sesbírání všech klíčů mi hra zamrzla

Verdikt: Není to ani tak plošinovka, jako spíše logická hra. Bohužel ovládání není udělané dobře a je příliš citlivé. Navíc mi hra zamrzá, pokud seberu klíče v určitém pořadí. 
Hodnocení: 2/10

6 komentářů:

  1. Stahnul jsem to ze scavu, hrozne dloho mi trvalo prijit na to jak sebrat všechny ctyri klice, ale když jsem je sebral a dosel do vychodu, tak to pokracpvalo dalším levelem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Já to zkoušel 2x a nic. Napadá mě jen jestli se ty klíče nemusí sebrat v nějakém určitém pořadí? Nedokázal bys popsat, jak jsi je sbíral?

      Vymazat
    2. Zkoušel jsem to v emulátorech EmuZ-800 a mz800emu, BASIC 1Z-016. Sbíral jsem je v pořadí: pravý dolní, levý dolní, levý horní, pravý horní.

      Vymazat
    3. Já to sbíral v jiném pořadí. Zkusil jsem to znovu a tentokrát jsem se dál dostal. Nicméně stejný problém nastal ve třetí úrovni. Detaily viz update v článku (hře jsem i zvýšil hodnocení).

      Vymazat
  2. Při zběžném nahlédnutí do programu nevidím nic, co by záviselo na pořadí sbírání klíčů. Zkusil jsem první úroveň v jiném pořadí - levý horní, pravý horní, levý dolní, pravý dolní, a vše proběhlo opět v pořádku. Mohl bys napsat, v jakém pořadí je potřeba sebrat klíče v první úrovni, aby se hra zasekla? Třeba se podaří přijít na to, kde je v programu chyba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám pocit, že to byl levý dolní, levý horní, pravý horní, pravý dolní. Ale teda úplně jistý si tím nejsem a zkoušet znovu se mi to už nechce.

      Vymazat