středa 14. března 2018

Hra 179: Dráha (1987)


Dráha
Vývojář: Jiří Červinka
Vydavatel: Jiří Červinka
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Dráha je jednoduchá závodní hra, kdy na obrazovce vidíme klikatou dráhu a musíme dojet z levé strany na pravý okraj, přičemž samozřejmě nesmíme z dráhy vyjet, jinak končíme. Hráč je tentokrát zobrazen jednoduchou tečkou a projetá stopa zůstává viditelná na obrazovce.

Hra se ovládá směrovými šipkami a pokud nic nemačkáme, tak "auto" nejede. Je tedy čas si vše rozmyslet, nicméně každou vteřinou nám unikají body - v první úrovni tedy jdeme do mínusu. Pokud ji ovšem dokončíme, dostaneme za odměnu body. Získané body se počítají podle vzorečku "číslo_úrovně * 1000". Úrovním se tady trochu zvláštně říká "sluje" - asi inspirace v Manic Minerovi - a je jich pravděpodobně nekonečné množství. Střídá se jen několik typů a pokud je projdete, tak začínají od znovu, jen pohyb hráče se zrychlí, takže je těžší zůstat v dráze. 

Instrukce jsou jasné
Začátek hry
V polovině druhé úrovně

Cílem je tedy logicky získat co nejvíce bodů - já se dostal do situace, kdy jsem dokončil úroveň a získané skóre mělo překročit hranici 99.999 bodů, na což ale hra nebyla připravená a spadla. Zastavil jsem se tedy těsně před cílem, zrychlil emulaci a počkal. Když mi skóre spadlo do bodu, kdy bych magickou hranici nepřekročil, tak jsem úroveň dokončil a hra úspěšně pokračovala. Bylo to ovšem pořád to stejné, hra tedy nemá žádný konec. 

Pokud tedy ale vyjedete z dráhy, tak se aktuální skóre porovná s dosavadním rekordem a pokud je vyšší, tak se zapíše jako "rekord". Na závěr musím zmínit, že každá trať (její okraje) se před startem velice pomalu postupně vykresluje, což jsem řešil zrychlením emulátoru, ale na reálném stroji to musela být pořádná otrava.

Bug při přesáhnutí 99 999 bodů
Patnáctá úroveň už byla trochu těžší
Musel jsem spáchat sebevraždu, aby se mi zapsalo skóre

Verdikt: Primitivní závodní hra, která je na začátku příliš jednoduchá, načež pokud se dostanete trochu dál, tak vás uzemní bugem se skóre. Otravná je i nutnost čekat před každou novou úrovní na vykreslení tratě.
Hodnocení: 2/10

1 komentář:

  1. Děkuji za připomenutí, úplně jsem zapomněl, že jsem někdy něco takového naprogramoval. A za chybu se omlouvám :-) Jiří Červnika

    OdpovědětVymazat