sobota 20. dubna 2024

Hra 941: Smith IV (1990)


Smith IV
Vývojář: Petr Kovařík
Vydavatel: KovSoft
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Textovka uváděná také pod názvem "Peter Smith & Pixi Dixi" z cyklu "Příhody Petera Smithe" (Dobrodružství na Ostrově (19??), Na Hradě Straší (1990), Poklad Inků (1990)). Tentokrát jsme se rozhodli navštívit našeho starého přítele Pixi Dixiho, avšak náš teleport nezafungoval úplně správně a místo do města Aihcrana nás přenesl do nedaleké pouště. Naším úkolem bude najít cestu až do domu našeho kamaráda. 

Instrukce

Příběh

Začátek hry

Na úvodních obrazovkách se dozvíme pouze některé příkazy a na většinu budeme muset přijít sami. Využijeme PROZKOUMEJ, JDI, VEZMI, VYSPLHEJ, SESPLHEJ, REKNI, HOD, STISKNI, NASAD, SUNDEJ, NAJDI, ROZBIJ, KUP, ZAPLAT, ZAZVON, DEJ, I a R pro opětovné vypsání popisu obrazovky. Slova se bohužel nedají zkracovat. 

Hádanky nejsou zase tak obtížné, daleko těžší je přijít na správný tvar příkazu, protože hra neumí synonyma, např. pro odchod z telefonní budky nemůžeme použít "JDI VEN", ale je nutné uhádnout tvar "JDI Z BUDKY". V průběhu narazíme na věci jako vybuchující kokosový ořech, sfingu zadávající hádanky, létající mlýn či buřinku neviditelnosti, celkově je hra poměrně krátká. 

Hádanka od sfingy

Létající mlýn

Buřinka neviditelnosti

Mapa

POSTUP HROU
Vylezl jsem na palmu (VYSPLHEJ NA PALMU), sebral kokosový ořech (VEZMI ORECH) a vrátil se (SESPLHEJ PALMU). U sfingy jsem odpověděl na hádanku (REKNI VEJCE), zbavil se pidižvíků (HOD ORECH), vlezl do mlýna (JDI DO MLYNA), odletěl (STISKNI PAKU) a vylezl (JDI Z MLYNA). Na smetišti jsem našel černou buřinku (VEZMI BURINKU) a zjistil, že poskytuje neviditelnost (PROZKOUMEJ BURINKU). Nasadil jsem si ji (NASAD BURINKU), prošel přes bránu (JDI DO BRANY) a ve městě ji sundal (SUNDEJ BURINKU). 

V telefonní budce (JDI DO BUDKY) jsem sebral telefonní seznam (VEZMI SEZNAM), našel adresu Pixi Dixiho (NAJDI PIXI DIXIHO) a vymlátil z automatu malé mince (ROZBIJ AUTOMAT; VEZMI MINCE). Došel jsem ke stánku (JDI Z BUDKY), koupil kytici růží (KUP KYTICI), nastoupil do taxi (JDI DO TAXIKU), ohlásil adresu (REKNI INDIJONESE 314), zaplatil (ZAPLAT) a ocitl se před domem. Zazvonil jsem (ZAZVON), ženě daroval kytici růží (DEJ KYTICI) a byl pozván dovnitř.
KONEC POSTUPU HROU

Telefonní automat to schytal

Vražedný taxikář

Vítězství! Co asi náš hrdina s ženou dělal?

Verdikt: Kratší textovka, u které je nutné až příliš často hádat správný tvar příkazu. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat