neděle 14. dubna 2024

Hra 939: Emilnator (1994)


Emilnator
Vývojář: Ivan Straka
Vydavatel: Ivan Straka
Vydáno 1994 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

V klasické hyperlokální textovce od Ivana Straky (D. O. D. O. (1994) a další) se ujmeme mladého uličníka Emila Sršně, který zachytí dopis pro svojí maminku, v níž jí vyučující Matilda Cvrčková zve na třídní schůzku, kde to zřejmě krutě schytáme. Jelikož učitelský sbor opravdu nemáme v lásce, tak se rozhodneme vykonat menší pomstu. 

Instrukce

Příběh #1

Příběh #2

Příběh #3

Začátek hry

Použitelné příkazy musíme najít sami, ale nejedná se o nic složitého, postačí nám PROZKOUMEJ, VEZMI, POUŽIJ a INVENTÁŘ. Slovesa musíme zkracovat na první tři písmena, předměty pak psát celé, tedy např. VEZ KAMENY, zároveň je nutné používat malá písmena s diakritikou, což zbytečně zdržuje. Písmeno "ý" je k nalezení pod klávesou "7". 

Klasika, v popelnici najdeme spoustu věcí

Disketa je jen slepá ulička

Zachránil jsem policejní sbor

Chcánek dostal vláček na hraní

Naším konkrétním cílem bude pomstít se třem lidem a sice učiteli Vajglovi, učitelce Cvrčkové a ředitelce. Toto lze provést v libovolném pořadí, načež naskočí vítězná obrazovka. Při našem putování budeme samozřejmě potkávat řadu kamarádů a známých autora a nemůžou chybět narážky na rivalitu mezi Atari a ZX Spectrem. Hádanky jsou logické a obtížnost je poměrně nízko. 

Na závěrečné obrazovce nás autor láká na jeho druhou textovku se jménem Total Maniak (1995), která opravdu o rok později vyšla. 

Důchodce čte časopis Score

Mapa

POSTUP HROU
Sebral jsem papír (VEZ PAPÍR) a ve slepé ulici dva kameny (VEZ KAMENY). Na konci cesty jsem 2x prohledal popelnici (2x PRO POPELNICI) a našel vláček a provaz. Zapálil jsem dřevěný plot (POU KAMENY) a na okraji pustiny ukořistil televizní ovladač (VEZ OVLADAČ). Ten jsem vrátil v kanceláři policie (POU OVLADAČ) a obdržel knihu. Františkovi jsem věnoval vláček (POU VLÁČEK) a dostal pistolku na vodu. Na druhém hřišti jsem získal brýle (VEZ BRÝLE) a ty s důchodcem vyměnil (POU BRÝLE) za nůžky

Nastal čas pomsty. Na silnici jsem přivázal provaz ke sloupu (POU PROVAZ) a učitel zakopl. U školy jsem předal školníkovi knihu (POU KNIHU) a vstoupil. Cvrčkové jsem ukázal pistolku (POU PISTOLKU) a ředitelce ustřihl vlasy (POU NŮŽKY).
KONEC POSTUPU HROU

První třetina pomsty vykonána

Cvrčková se psychicky zhroutila

Pomsta je dokonána!

Vítězství!

Verdikt: Kratší hyperlokální textovka s námětem pomsty na učitelském sboru. 
Hodnocení: 3/10

2 komentáře:

  1. “Jsis” je super.
    A nechť zhyne gumová šunka ZX Spectrum taky.

    OdpovědětVymazat