čtvrtek 11. dubna 2024

Hra 938: Eldorado 2 (1994)


Eldorado 2
Vývojář: Vít Kubr
Vydavatel: Sword & Magic
Vydáno 1994 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Pokračování prvního dílu, z něhož jsme získali vstupní kód 98526, který musíme zadat pro spuštění programu. Po získání informací ohledně pokladu Inků jsme nemarnili čas a hned druhý den, tzn. 27. října 1973 se ocitáme v Rio de Janeiru, kde nám bratr profesora John vysvětlí, jak poklad získat. Naším cílem pro tento díl bude najít Chrám slunce ve městě Inků. 

Instrukce

Příběh #1

Příběh #2

Příběh #3

Příběh #4

Ve druhém díle se mechanismy mění, na začátku se na třech obrazovkách musíme rozhodnout jaké předměty si nakoupíme a poté je v průběhu hry budeme používat. Bohužel se zde vyskytuje bug, kdy po nakoupení mačety či sekery nejde začít. 

Reakce na použití některých předmětů je nečekaná, např. při použití sirek se nezapálí svíčky, ale podpálíme se a zemřeme. Je tedy nutné vše si projít a najít specifické předměty, které jsou k něčemu užitečné, což je poměrně zdlouhavé. Hra má teoreticky více cest k cíli, možná lze i pokácet strom sekerou a pokračovat jinudy, to ale vzhledem ke zmíněnému bugu nelze vyzkoušet. 

Jak je zmíněné v manuálu (který je stejný jako ten pro první díl), na konci dostaneme heslo do třetího dílu (1994), ale může se jednat i o variantu s níž hru nepůjde dohrát a v tom případě musíme tento druhý díl projít znovu, což je neuvěřitelně otravné. Já získal heslo 79268, což by mělo být to správné, napoprvé to bylo 62121. Doplnění - správné heslo je 82681, ale kvůli zmíněnému bugu jsem nebyl schopný ho získat. 

Nakupování výbavy

Znervózňující komentář

Začátek v pralese

POSTUP HROU
Nakoupit hodinky s datumem (3), mačetu (4 - pozn. bug znemožní zahájit hru pokud koupíme mačetu), plynový zapalovač (1), svíčky (4), kompas (8), revolver (1), nafukovací člun (6), síť proti komárům (7) a houpací síť (9).

A, B, R, B, P, A, A, B, J, A, B, C, B, S
KONEC POSTUPU HROU

Fuj, had!

Vítězství!

Verdikt: Oproti prvnímu dílu se změnily mechanismy a je nutné nejprve nakoupit správné vybavení a pak ho na vhodných místech použít. To ovšem vyžaduje spoustu zkoušení, protože reakce na použití předmětů se nedá odhadnout. Nepotěší ani bug, kdy se při koupi některých věcí nedá začít. 
Hodnocení: 2/10

4 komentáře:

  1. Zdravím Herního Archeologa. Náhodou jsem sem zavítal a s podivem koukám, že někdo recenzuje hru co jsem kdysi v mladické nerozvážnosti zplodil. Předně mě vcelku udivuje, že někdo vůbec hraje a dokonce chce dohrát takový "brak". Teda vyjma nostalgiků a pamětníků daného "stroje", tak se to dá celkem chápat.
    Nicméně měl bych pár technických poznámek na Eldorádo. Předně hra jako taková je jedna a skládá se ze tří dílů. Takže Eldorado2 a 3 nejsou další díly, ale stále jedna hra. Na díly je rozdělena protože by se komplet nevešla do tehdejší paměťi počítače. Ze stejného důvodu dává každý díl heslo, které závisí na postupu ve hře a tedy vůbec nemusí být v konečném důsledku výherní. Bohužel na internetu kolují jednotlivé díly zvlášť, takže je to trochu matoucí. Navíc tuším, že by ke hře měl být i manuál ve formě programu (ovšem s možností tisku ;) a ten asi na netu nebude vůbec. Hra by tedy měla být dohrávka a eventuelně i hodnocena a recenzována jako celek. Takže sorryjako, ale dohráno nemáte ;)
    Co ve týče chyby ve výběru předmětů - nejsem si jistý, jestli se jedná o chybu, matně si pamatuji, že na mém real Atari 800 XE to jelo normálně. Problém může být v emulátoru a nebo v převedení z kazety do počítačového soubor. Vybavuju si, že výběr předmětů ve hře byl naprogramován maličko nestandardně, takže to může být i tím. Každopádně možná se na to ještě někdy mrknu, až budu mít víc času a sundám své stařičké Atari 800 z půdy. Jinak dík za zahrání a přeju pevné nervy do dalšího hraní. Útěchou může být, že na konci Eldorada čeká malá grafická odměna. Sice kradená jako většina věcí ve hře a dneska asi nikoho moc neoslní, ale alespoň maličký důvod proč to vůbec hrát tohle "outro" je :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím autora, ten manuál, to je asi to co zmiňuji ve článku k prvnímu "dílu"? Nebo k tomu bylo ještě něco dalšího? No, třetí část jsem našel na webu jako rok vydání 95, ale teď jsem to rychle pustil a na úvodní obrazovce je uvedeno 94, takže se k tomu asi brzy vrátím!

      Vymazat
    2. Zdravím,
      moc by nás zajímalo udělat rozhovor o dobovém vývoji her na Atari. Pokud by se dalo domluvit, ozvěte se prosím na mail na našich stránkách.

      Vymazat
    3. Tak jsem rozehrál 3. část a zjistil jsem, že obě hesla co jsem tady ve 2. části na konci získal jsou mi k ničemu, protože se nedostanu přes začátek. Myslím, že kvůli bugu, kdy si nemůžu koupit mačetu, dorazím později než ve 12:00 a paprsek pak ukazuje na špatné místo. Nemá někdo opravenou 2. část, kde jde koupit mačeta nebo aspon správný kód do 3. části? Jinak nebudu schopný to dohrát :/

      Vymazat