pátek 26. dubna 2024

Hra 943: Entity (1994)


Entity
Vývojář: New Entry (Michal Bačík & Zdeněk Štěbeták & Vladimír Kalný & Ondřej Matějka)
Vydavatel: CP Verlag
Vydáno 1994 pro Commodore 64
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Hra od skupiny New Entry (Arc Doors (1994) a další), kde si v menu můžeme přečíst jak instrukce jak hrát, tak historii. Námět je údajně převzat z "Victorian Solitaire", pod takovýmto jménem jsem ale nic nenašel, zřejmě se tedy jedná o variaci na "Peg Solitaire". Naším úkolem bude přesunout bílé kolíky doprava a černé doleva, začínáme přitom s jedním volným slotem uprostřed. Lze buď přeskočit jeden kolík či ho prostě přesunout do sousedního volného slotu, vždy ale pouze diagonálně. Hra se ovládá na joysticku. 

Dobrat se cíle není příliš těžké, jde spíše o to udělat to co nejrychleji a za použití co nejmenšího počtu tahů. Rekord byl údajně dlouho 52 tahů, než ho Henry Ernest Dudeney překonal se 46 tahy. Toto řešení se dá dokonce nahrát v menu přes "Load a saved game", zadáním "46 moves" a volbou "Replay last game". Stejně tak můžeme ukládat, nahrávat a analyzovat vlastní partie. 

Začátek hry

Vítězství!

Zápis do tabulky nejlepších

Verdikt: Logická hříčka s povedenou hudbou. 
Hodnocení: 3/10

2 komentáře:

  1. Petr Stránský26. dubna 2024 v 19:17

    Neplánujete u vhodných her (tzn. ne textovky) nahrát i krátké video? Třeba tady bych si docela rád poslechl tu hudbu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přemýšlel jsem o tom, ale byla by to další práce navíc, na což už nemám kapacitu a byl bych rád, kdyby se toho zhostil někdo jiný. Video pro Entity se dá najít na youtube pod názvem "C64 game: Entity", i když nevím jak to natáčeli, protože když to pustím v emulátoru, tak to zní lépe.

      Vymazat