středa 10. května 2023

Hra 818: Jet-Man Silly (1993)


Jet-Man Silly
Vývojář: Jiří Brabec (JouSoft HKK) & Miroslav Hlavička (Scalex)
Vydavatel: Proxima Software
Vydáno 1993 pro ZX Spectrum
Žánr: Shoot 'em up
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po bludišťovce Honba za Pokladem (1993) vytvořil J. Brabec hru z žánru shoot 'em up, kdy v textech se můžeme dočíst, že inspirace i název pochází ze závěrečné obrazovky Galactic Gunners (1987) od M. Fídlera, kde byla tato hra avizována, nicméně autor ji nikdy nevydal. 

V úvodních titulkách je v seznamu vystupujících uveden autor J. Brabec jako Jet-man Silly a prof. Pešlová a kolektiv kantorů z VTŠ Uherského Hradiště jako nepřátelé. V posuvném textu v menu můžeme zjistit třeba že programování zabralo sice jen jeden víkend, ale další tři měsíce se zadávala data všech levelů či že samotný program zabírá 4 kB. 

Hra se prodávala v kompilaci "Heroes" za 150 Kč spolu s Heroes '92 (1992), Archeo (1993), Orion (1993) a Útok Bílé Myšky (1993).

Logo autora

Kantoři jakožto nepřátelé

Menu

Začátek hry

Ve hře se tedy ujmeme kosmonauta, s nímž se budeme snažit prostřílet přes pět úrovní označených zde jako "zóny" A až E. Na konci každé není žádný boss, ale pouze stěna, do které stačí střelit. S postavou se můžeme pohybovat do čtyřech směrů, přičemž ovládání je možné na joysticku či klávesnici, kdy volba "kurzory" nastaví pohyb na šipky a střílení na klávesu "0". K dispozici máme tři životy, o které lze přijít jakýmkoliv kontaktem s nepřítelem či projektily. 

Hra není úplně plynulá a největším problémem je, že se nedá zároveň pohybovat a střílet, takže je nutné se naučit trochu jiný styl hraní. Nepřátelé se poměrně často opakují a asi nejzákeřnějším protivníkem jsou "kamikaze" letouny, které nejenom střílí, ale směřují i přímo na postavu. Závěrečné skóre si lze zapsat do tabulky nejlepších výsledků. 

Nepřátelé dokážou i střílet

Konec zóny

Vítězství!

Verdikt: Nevýrazná střílečka, která neobsahuje žádný nový nápad a ani závěrečné bosse. 
Hodnocení: 3/10

1 komentář:

  1. ma taky dojem, ze profesori zo skoly ako nepratelia je inspirovane z hry Phantom F4 1 a 2 kde vystupuju profesori z SPSE z Presova ako nepratelia.

    OdpovědětVymazat