neděle 14. února 2021

Hra 516: Bombare (1990)


Bombare
Vývojář: Lubomír Salanci
Vydavatel: SaurSoft
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

V Bombare se ocitáme v kůži zeleného stvoření, které nosí zezadu na kalhotách nápis "Mary", čili můžeme usoudit, že máme co do činění s žabkou Mary. Ta se ocitá v jakémsi zeleném žabím pekle na červených plošinkách, na kterých jsou rozesety bomby, jež musíme všechny nechat explodovat, abychom se dostali dál. 

Menu

Začátek hry

Odjišťování bomby

Hra se ovládá pomocí kláves Q, A, O, P a přidržením mezerníku začneme bombu odjišťovat, načež se objeví odpočítávání "3, 2, 1" a poté je bomba odjištěna. Jakmile pak uděláme krok na nějakou sousedící plošinku, tak bomba vybuchne a zničí všechna přilehlá políčka kromě toho, na kterém zrovna stojíme. Žába je totiž nesmrtelná a výbuch přežije, nicméně nepřežije pád z plošinek, takže při explozích musíme vždy myslet na únikovou cestu. 

Naše hrdinka je naštěstí výbuchu vzdorná

Klouzající a propadávající se plošinky

A jsem v pasti

Kromě normálních, červených plošinek, najdeme i modré klouzající a růžové propadávající se, na něž můžeme vstoupit pouze jednou. Výbuch jedné bomby také může způsobit výbuch další bomby, tedy pokud je v dosahu a toto občas vede k velké řetězové reakci. 

Cílem je získat co nejvyšší skóre, jehož ukazatel vidíme jako bílé číslo v pravé části obrazovky. Body získáváme za likvidaci plošinek, snažíme se jich tedy zničit co nejvíce. Žluté číslo je počet zbývajících životů, kdy na začátku jich máme 9. Růžové číslo pak sděluje číslo úrovně, kterých je přístupných devatenáct, nicméně v kódu hry je k nalezení i dvacátá, čili se jedná pravděpodobně o bug. 

Obtížnost je velice nízko a hra nepředstavuje žádnou výzvu. Některé úrovně se dají dohrát během několika vteřin. Dá se tedy předpokládat, že hra byla určena spíše malým dětem. 

Mary se ocitá v poslední, čili v 19. úrovni

Vítězství !

Verdikt: Mechanismy hry jsou dostačující, nicméně úrovně by potřebovaly více propracovat, jelikož některé se dají dohrát během chvíle a obtížnost je příliš nízko. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat