úterý 2. února 2021

Hra 512: Zedník má Žízeň (1986)


Zedník má Žízeň
Vývojář: Tomáš Pavelek
Vydavatel: Tomáš Pavelek
Vydáno 1986 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

V další hře od Tomáše Pavelka (Lovci Hadů (1986)) se vžijeme do role zedníka, který si chce vydělat co nejvíce peněz, čehož dosáhne samozřejmě stavěním zdí. Úrovně, kterých je celkem devět, jsou rozděleny na políčka. Postava na opuštěném políčku zanechává postavenou zeď, za což dostane určitý obnos a zároveň jí ubyde trocha energie. Ta mizí také při nárazu do zdi a je třeba ji doplňovat různě rozmístěnými půllitry s pivem, za které zaplatíme 5 Kčs. Každá úroveň má vchod a východ, ke kterému musíme dojít, abychom se dostali dál. 

Alkohol na pracoviště patří

Instrukce #1

Instrukce #2

K ovládání postačí čtyři klávesy pro pohyb, které se bohužel nedají nadefinovat. Lze zvolit několik variant hry, které se liší viditelností zdi a opilostí zedníka, což má přímý vliv na obtížnost hry a také na vydělané peníze, kdy dostaneme jinou částku za postavený metr zdi. 

Pokud je zedník střízlivý, tak se pohybuje jen po stisku klávesy. Pokud je mírně opilý, tak běží sám do zvoleného směru a při nárazu do zdi dojde k úrazu, kdy ošetření stojí 50 Kčs. Pokud je značně opilý, tak se pohybuje sám, ale mění přitom náhodně směr, což činí hru téměř nehratelnou. Pro obě varianty opilosti také platí, že při vstupu do vody se zedník utopí, načež za pohřeb zaplatí 1000 Kčs. 

Instrukce #3

Volba varianty

Začátek hry

Po každé dokončené úrovni se zobrazí malá roztomilá animace, kde vidíme zedníka sedícího u stolu s talířem a pivem. Náš hrdina ohlásí, že nechce být rušen, protože bude jíst, načež si užije pořádnou hostinu. Pak se ale objeví natažená ruka s žádostí o zaplacení, takže naše kapsa je rázem zase o 50 Kčs lehčí. 

Nerušit, budu jíst!

Za každé jídlo 50 Kčs

Poslední úroveň

Úrovně nejsou komplikované a dojít na konec není problém. Těžší to je, pokud opravdu chceme vyplnit každé dostupné políčko zdí. V tom případě je ale hra dost zdlouhavá a trochu postrádá dynamiku. Chvalitebné je, že si dosažené skóre můžeme zapsat do tabulky, kdy si hra pamatuje 10 nejlepších výsledků a to pro každou variantu zvlášť. 

Splnil jsem plán

Vyhodnocení mzdy

Tabulka nejlepších

Verdikt: Jedna z těch jednodušších a kratších logických her. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat