středa 21. října 2020

Hra 481: Sandy (1990)


Sandy
Vývojář: Jaromír Valášek & Petr Školník
Vydavatel: ValSoft
Vydáno 1990 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Sandy je jméno dívky, kterou se v této textovce pokusíme sbalit. Autoři se patrně nechali inspirovat ve slavné adventuře Leisure Suit Larry (1987) a před začátkem hry jsme nuceni projít si testem dospělosti, což v tomto případě znamená odpovědět správně na všech deset otázek týkajících se geografie, literatury či anglických slovíček. 

Test dospělosti

Zadání parametrů

Strejdové už hrát nemůžou

Začátek hry

Poté je nutné zadat naše jméno, věk, výšku a míry naší ideální partnerky, podle čehož se nějakým záhadným způsobem určí, kolik dostaneme peněz na útratu (částka se pohybuje okolo 500 Kčs). Pokud zadáme věk mimo určité hranice, dočkáme se vtipného komentáře (např. "už neblázní strejdo" pro starší ročníky). 

Jakmile je všechno nastaveno, ocitáme se na diskotéce, kde můžeme potkat svoji ideální dívku a začít s ní komunikovat. 

Seznamování

Taktika je jasná - alkohol

Automat

Vybaven pro všechny případy

Taktika je jasná - nalít do dívky co nejvíc alkoholu, aby byla sdílnější. Je možné se jí ptát na jméno, věk a zaměstnání a chodit si zatancovat, ale vše s mírou. Pokud to přeženeme, Sandy se naštve a nebude nic chtít. Jedna z možností je i odskočit si na záchod, kde můžeme nakoupit prezervativy, koupit si lístek na MHD (což k ničemu není) a nebo si zahrát na automatu. Ten je velice štědrý a snadno si lze přijít k velkým penězům, což se hodí, pokud jsme už hodně utratili za drinky. 

Sandy lze také pozvat na večeři, načež se můžeme taxíkem či pěšky přepravit do restaurace, kde je na výběr z několika chodů. Pokud zůstaneme na diskotéce, tak ta po několika tazích skončí a musíme se rozhodnout, zda doprovodíme slečnu k ní domů, či ji pozveme k sobě. 

Konec diskotéky a Sandy mi dala košem (už zase)

Taxíkem do luxusní restaurace, to musí vyjít !

Nechala si zaplatit drinky a večeři a pak nic. Jen mě využila !

Pokud jsme na Sandy udělali dojem (resp. pokud je úplně na mol), bude souhlasit s návrhem přemístit se do většího soukromí. V té chvíli už máme skoro vyhráno a po několika dalších rozhodnutích přichází naše vysněná dívka ze sprchy úplně nahá, což je doprovázeno ne příliš povedeným obrázkem. 

Největším problémem hry je ale netransparentnost, kdy dobrat se cíle mi přišlo spíše jako dílo náhody. Předpokládám, že se na pozadí přičítají a odečítají za určité akce body a podle nich se Sandy rozhoduje, zda-li nás odmítne či se nechá přesvědčit. Těžko ale říci, co přesně má vliv a hráčovi nezbývá nic jiného než zkoušet hrát pořád dokola a doufat, že tentokrát to vyjde. 

Konečně jsem Sandy přesvědčil

Šašek už je v manéži !

Nějaká široká ramena! Jen aby to nebyla past...

Verdikt: Krátká balící textovka, u níž bych ocenil větší zpětnou vazbu, co je třeba udělat pro úspěšné dokončení mise. 
Hodnocení: 2/10

2 komentáře:

  1. Příšerná věc, máš pravdu že na pozadí probíhají propočty jak při letu na Mars plus je tam i zakomponovaná náhoda. Tak daleko, abych tuhle věc dohrál jsem se nedostal, gratuluji, jsi asi první na světe kdo to dohrál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, byla to docela makačka, ale ten závěrečný obrázek za to stál :)

      Vymazat