středa 2. září 2020

Hra 466: Podraz (1990)


Podraz
Vývojář: Anton Tokár
Vydavatel: Antok Software
Vydáno 1990 pro Atari ST
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Šestnáctibitový počítač Atari ST se u nás na začátku 90. let pomalu rozšiřoval (viz hry Wildfire (1989) nebo Belegost (1990)) a jeden z nich ukořistil i nám známý Anton Tokár, jenž vytvořil trilogii neoficiálních pokračování Fukova legendárního Podrazu 3 (1986) - konkrétně Podraz 4 (1987), Podraz 5 (1988) a Podraz 6 (1988) pro ZX Spectrum. 

Tokár, maje v ruce nový počítač, se rozhodl pro logický krok - portovat svoje úspěšné hry na nový systém. A tak se i stalo a na Atari ST vyšla kolekce všech čtyř zmíněných "Podrazovek", vše hezky v jednom "balíku" a sjednoceném vzhledu. 

Úvod
Menu s výběrem her
Závěr Podrazu 3

Po spuštění programu si můžeme v levém menu vybrat jakou hru si přejeme spustit, přičemž pouze první (Podraz 3) lze spustit bez hesla - pro spuštění ostatních potřebujeme zadat tajný kód, jenž se dozvíme po dohrání předchozí "epizody". Autor se tak snažil vynutit určitou posloupnost, protože příběhově na sebe hry navazují. 

Vstupní kód do Podrazu 4 = 09101968, Podrazu 5 = 10091969, Podrazu 6 = 15101990. 

Vstupní kód pro další hru

David Ahl si koupil počítač od Steva Jobse

Animace loadingu

Vzhledem k možnostem 16-bitového počítače byly znatelně rozšířeny texty a vkusně přidány další detaily. Průběh hry a hádanky ale zůstávají až na několik menších změn stejné, takže jsem vše dohrál podle svých návodů z původních článků - změněna byla často hesla, ale kvůli tomu nemá cenu psát nové návody. 

Sjednocené uživatelské rozhraní je přehledné a stylizace ještě více připomíná opravdový počítač. Postěžovat si lze jen na poměrně pomalé vypisování textu. Trochu také zamrzí, že po dohrání posledního dílu, Podrazu 6, se nezobrazí nějaká gratulace ke kompletnímu dokončení. 

Zajímavý název ulice

Poslední krok v Podrazu 6

Vítězství !

Verdikt: Vkusně provedený port legendárního Podrazu 3 a dalších tří neoficiálních pokračování na 16-bitové Atari, to vše v jednom balíku, s rozšířenými texty a menšími vylepšeními. 
Hodnocení: 5/10

5 komentářů:

  1. Nikdy by ma nenapadlo, ze raz uvidim svoje stare hry v takomto archive. Som rad, ze sa niekto tejto teme este aj dnes venuje :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za zprávu, těší mě když si k článkům najdou cestu i samotní autoři her :)

      Vymazat
    2. Mě by zajímalo, jestli nemáš ještě nějaký svůj SW pro ZX nebo Atari ST. Zde jsou dostupné archívy.
      https://cs.speccy.cz/
      http://www.atariportal.cz/article_detail.php?itmid=9000012

      Vymazat
  2. "Tokár, majíc"? Když ty přechodníky neumím, tak je nepoužívám, a bude klid. Kazí to jinak bezvadný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stane se, občas se tam nějaký ten šotek vloudí :)

      Vymazat