sobota 17. listopadu 2018

Hra 266: Rychlé Šípy: Záhada Hlavolamu (1988)


Rychlé Šípy: Záhada Hlavolamu
Vývojář: Petr Mihula & Ondřej Mihula
Vydavatel: MájaSoft & CIDSoft, od roku 1991 Ultrasoft
Vydáno 1988 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Kdo by neznal Rychlé Šípy od Jaroslava Foglara? I já knihy v mládí četl a bavily mě. Dobrodružství točící se okolo ježka v kleci, létajícího kola, Stínadel a Vontů, se stalo v našich krajinách vskutku legendární a mladí čtenáři ho hltají dodnes. S nostalgickou slzou v oku jsem tedy spustil i osmibitovou textovku s vypovídajícím názvem Záhada hlavolamu, což je pochopitelně název prvního dílu Stínadelské trilogie.

Úvodní text uvede do děje i hráče knihami nepolíbené
Instrukce
Dočkáme se i animovaného podpisu autora

Hra vyšla v roce 1988, na internetu se ovšem vyskytuje i pozdější verze od Ultrasoftu z roku 1990, která se ale liší jen lehce změněnými úvodními obrazovkami. Už v instrukcích se dočkáme poměrně výrazných nápověd, které mohou - pokud tedy dává člověk pozor a zapamatuje si je - hru výrazně ulehčit. Také se dozvíme, že parser je zde chytrý a můžeme příkazy zkracovat a to i na méně jak 3 písmena. Třeba příkaz "PR K" zadaný na první obrazovce hra správně pochopí jako "PROZKOUMEJ KRONIKU".

Kromě víceméně klasických příkazů je tady ještě "POMOC", což by mělo poskytovat nápovědy, ale fungovalo to snad jen na začátku, kdy jsem se dozvěděl, že bych měl kroniku přečíst vícekrát, jinak to vracelo jen text "Vedeš si velmi dobře". Další trochu atypický příkaz je "OTAZKA", kdy se některých postav můžete na něco zeptat. Nápad dobrý, ale použít se to dá snad jen jednou u starého kostelníka. Čekal bych, že se budu moct zeptat ještě alespoň prodavačů v obchodech na nabízené zboží, ale nejde to.

Představení Rychlých šípů
Tato obrazovka se ve verzi od Ultrasoftu lehce liší
Začátek hry

Příběh ale jinak poměrně věrně kopíruje knižní / seriálovou předlohu - najdeme tu stejné elementy jako např. namalovaného ježka v kleci na zdi, starého kostelníka, kostel sv. Jakuba, zvonici, tajnou podzemní chodbu, dílnu Jana Tleskače, apod. Výrazně se liší snad jen zakončení.

Mapa hry je poměrně rozsáhlá, složená z velké řady obrazovek, které jsou ale většinou prázdné. Jde tady o navození pocitu pohybu po městě, kdy západní část je "ta bezpečná" a východní polovina jsou nebezpečná Stínadla. Přesto tady není moc míst, kde lze zemřít. V horní části obrazovky lze vidět grafické znázornění aktuální lokace - po většinu času je tam obrázek "Zoo-Kina-Circus-Aero", některé neřadové lokace ale mají ilustrace vlastní, třeba právě klubovna Rychlých šípů. Obrázky jsou celkem ucházející kvality.

Rychlé šípy se inflace nebojí
Nálezem namalovaného ježka v kleci to všechno začalo
Starý kostelník vnáší do věci nové světlo

Důležitou součásti města jsou obchody, ve kterých je nutné koupit potřebné předměty jako třeba lano. Jak jsem již zmiňoval, zeptat se prodavače, co se dá v obchodě pořídit, asi nelze, je tedy nutné předměty v podstatě hádat přes příkaz "KUP".

Pokud máte příběh knihy v živé paměti, tak vám to hádanky ve hře značně ulehčí - já třeba zapomněl, že Rychlé šípy v kůlně Jana Tleskače kopali v zemi, což je nutné udělat i zde. Já se jen do kůlny dostal a zasekl se, jelikož jsem nevěděl, co dělat dál, a hra to nijak nenaznačuje.

Uvítal bych také, kdyby hra běžela trochu rychleji. Pomalé vypisování textu mě po chvíli začalo tak otravovat, že jsem si v emulátoru zvýšil rychlost procesoru, aby byla hra trochu svižnější. Zajímavé je, že po vkročení na poslední obrazovku se hra začne opět načítat z magnetofonu, načež vyplivne gratulační obrazovku a pozvánku na druhý díl "Stínadla se bouří", které opravdu v roce 1990 vyšlo.

Stínadla jsou blízko, je třeba mít se na pozoru
Nakupování v obchodě
Mapa

POSTUP HROU
Několikrát jsem prozkoumal kroniku (PRO KRO) a dozvěděl se informace o žlutém špendlíku (symbol Vontů), o schované pokladničce na památném místě a o lokaci památného místa - u Šmejkalovy ohrady. Vydal jsem se tedy k ohradě, kde jsem hledal pokladničku s penězi (HLE PEN) a peníze jsem vzal (VEZ PEN). Našel a prozkoumal jsem papírek (PRO PAP) a zjistil, že Roubík prodává lopatky. Před kaplí jsem našel starého kostelníka a zeptal se ho na ježka v kleci (OTAZKA HLAVOLAM) - dozvěděl jsem se o chlapci v kostele sv. Jakuba a deníku. 

Šel jsem ke švadlence a koupil žluté špendlíky (KUP ZLU), které jsem hned připnul na klopu svého kabátu (POU ZLU). Přes most na jihu jsem se vydal do východní části města, do Stínadel, a sebral zde padesátikorunu (VEZ PAD). Získal jsem tak dostatek peněz na nákup veškerého vybavení. Koupil jsem tedy v různých obchodech baterku (KUP BAT), lopatku (KUP LOP) a lano (KUP LANO). 


Pomníček Jana Tleskače
Zkoumání deníku nalezeného ve zvonici
Tleskačova kůlna

Vrátil jsem se do Stínadel a došel na náměstí sv. Jakuba, pod chrámové okno. Použil jsem lano (POU LAN) a vyšplhal do okna. Rozsvítil jsem baterku (POU BAT) a vlezl do věže. Vyšplhal jsem do zvonice a hledal deník (HLE DEN). Prozkoumal jsem ho (PRO DEN) a zjistil, že Jan Tleskač měl kůlničku s výhledem na hokynářský krámek v Zámečnické ulici. 

Slezl jsem oknem zpátky na náměstí a vydal se do Zámečnické ulice. Na jednom z dvorků jsem hledal kůlnu (HLE KUL) a vlezl jsem do ní. Uvnitř jsem rozkopal podlahu lopatkou (POU LOP) a našel schovaný klíč (VEZ KLI). Opět jsem na náměstí vyšplhal po laně do okna a na ochozu odemkl klíčem dvířka (POU KLI). Sešplhal jsem do chrámu, prozkoumal vývěsku (PRO VYV) a dozvěděl se tak o volbě Velkého Vonta. 


Oznámení o nadcházející volbě Velkého Vonta
Ježek v kleci!
Únik tajnou chodbou

Vyšplhal jsem zpátky nahoru, počkal až volba proběhne, sešplhal zpět a vzal ježka v kleci (VEZ JEZ). Rychle jsem utekl nahoru, ale na náměstí byli Vontové, a tak jsem se vydal do spodní části věže. Našel jsem tajnou chodbu, jež však byla zavalená. Lopatkou jsem se prokopal dál (POU LOP). Došel jsem do sklepa domu č. 20 a odtamtud jsem odešel zpátky do klubovny.
KONEC POSTUPU HROU


A je to !
Gratulace od autorů
Lehce modifikovaná úvodní obrazovka zvoucí na pokračování hry

Verdikt: Hezká textovka, která ale možná až moc spoléhá na hráčovu znalost knižní / seriálové předlohy - neuškodilo by přidat pár nápověd přímo do hry. 
Hodnocení: 4/10

2 komentáře:

  1. Tak co Flappy? :D Pokud to trvá moc dlouho, můžeš sem třeba dát pár her bez data vydání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Flappy je noční můra :) Nebudu to hrát na férovku, ale budu trochu cheatovat, protože jsem už jednu verzi dohrál a nehodlám tomu věnovat další desítky hodin.

      Vymazat