sobota 29. září 2018

Hra 251: Fatty (1988)


Fatty
Vývojář: Oto Software
Vydavatel: Oto Software
Vydáno 1988 pro Sharp MZ-800
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Překvapuje mě, že jsme tu zatím neměli žádnou povedenější variaci na legendární hru Pac-man (1980). Byl tu zatím Lupič (1986) pro IQ-151, Šílený Zloděj (1986) pro Atari a Hungry Pango (1988) pro PMDčka, o nic závratně povedeného ale nešlo.

Verze pro počítače Sharp dopadla o něco lépe - ovládáme zde typicky vypadajícího Pac-mana (zde tedy nazvaný Fatty - tlusťoch) a snažíme se sežrat co nejvíce "koblih" rozesetých po úrovni. Přitom nás pronásledují čtyři duchové, kdy jakýkoliv kontakt s nimi znamená ztrátu jednoho z pěti životů.

Začátek hry
Na místě mého skonu se vytvořil náhrobek
Občas je možné duchy vědomě zaseknout

Cílem je získat co nejvyšší skóre, kdy za jednu koblihu dostaneme jeden bod a pokud se nám podaří sebrat všechny v dané úrovni, připočte se nám do skóre i zbývající čas. Je zde tedy časový limit, ale není nijak šibeniční a není třeba se o něj příliš starat. Úrovní je celkem 12 a pokud je dokončíme všechny, začneme opět od té první s možností si dále vylepšovat skóre.

Plynulost hry je naštěstí slušná a hra se hraje bez větších nepříjemností. K ovládání stačí čtyři směrové šipky. Obtížnost se mi zdá dobře vyladěná, pohyb nepřátel je hodně nepředvídatelný - většinou působí tupě, ale občas dokáží následovat pohyb hráče a hodně mu zavařit. Postupem času lze ale přijít na pár triků, jak se zastavit o stěnu a nechat duchy projít kolem. Pokud vás ale přece jen dostanou, vytvoří se na místě smrti náhrobek, který představuje další neprůchozí překážku. 

V pasti
Fatty prožívá horké chvilky
Tabulka nejlepších výkonů

Verdikt: Zatím nejlepší klon Pac-mana z československých luhů a hájů.
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat