čtvrtek 27. září 2018

Hra 250: Arkanoids (1988)


Arkanoids
Vývojář: Maroš Madáč
Vydavatel: At-Soft
Vydáno 1988 pro Sharp MZ-800
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Zatímco starší hra Stěna (1987) vycházela z původního Breakoutu (1976), Arkanoids se inspiruje spíše v pokročilejší hře Arkanoid (1986). Máme tu tedy pálku, se kterou se snažíme odrážet míček, aby se nedotkl spodní části obrazovky, a usilujeme o rozbití všech cihliček ve zdi. Rozdíl je tady hlavně v tom, že zde hrají velkou roli různé bonusy - instantní přechod na další obrazovku, lepidlo, extra život navíc, zvětšení pálky či možnost střílení. Bonusy se nedají kombinovat a lze mít vždy jen jeden. 

Popis bonusů, bodových odměn a ovládání
První úroveň
Zatímco střílím, padá mi nalevo bonusový život

Právě bonus střelby výrazně ulehčuje a zrychluje průchod úrovní, považuji ho za jednoznačně nejlepší. Cílem je získat co nejvíce bodů, kdy za každou zničenou cihličku je 50 bodů a za každý sebraný bonus 1000 bodů. To znamená, že se ani tak nevyplatí rozbíjet zeď jako spíš snažit se sebrat všechny padající bonusy, i když jsou třeba nevýhodné. 

Ve hře není volba obtížnosti, což je jistě škoda, protože se jedná o jeden z těch lehčích kousků. Plynulost bohužel není nejlepší a pokud začnete střílet a na obrazovce je hodně objektů, tak se dočkáte menší slide-show. 

A ted ti ten tvůj obličej pěkně rozbiju !
At Soft
10. úroveň

Ve hře je celkem 18 úrovní - ta poslední je s americkou vlajkou a pokud zde vymlátíte všechna políčka, tak vás hra nepřesune do další úrovně, ale zůstanete na prázdné obrazovce. Není jiná možnost, než dobrovolně ztratit všechny zbývající pálky, aby se výkon zapsal do "High Score". To se poté můžete pokusit v další hře překonat. 

Poslední, 18. úroveň, s americkou vlajkou
Po vymlácení poslední úrovně zbude jen prázdno
Nucený konec

Verdikt: Zábavný klon Arkanoidu, který trpí na horší plynulost, nepřítomnost volby obtížnosti a malý počet úrovní. Nějaké zakončení po odehrání poslední úrovně by se také hodilo. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat