pondělí 7. října 2024

Hra 1002: Queens (1994)


Queens
Vývojář: New Entry (Michal Bačík & Vladimír Kalný & Rastislav Smutný)
Vydavatel: CP Verlag
Vydáno 1994 pro Commodore 64
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 1 - 2
Stav: Dokončeno

Queens je zpracování deskové hry dáma od skupiny New Entry (Arc Doors (1994), Entity (1994) a další), které publikovala společnost CP Verlag ve svém diskmagu Game On. Zatímco typicky mají oba hráči 12 kamenů rozložených ve třech řadách, v této variantě máme pouze 8 kamenů ve dvou řadách. Cílem je samozřejmě sebrat soupeřovi všechny kameny. Je možné hrát proti počítači, proti kamarádovi či nechat hrát program proti sobě. Všechny texty jsou v angličtině. 

V nastavení se dozvíme nejenom jména autorů, ale můžeme si i nastavit obtížnost ve třech stupních, kdy rozdíl je v počtu vyhodnocovaných pozic. Průběh tohoto procesu vidíme v dolní části obrazovky. Zvláštní je, že i když je výchozí obtížnost nastavena na nejnižší, tak během hry je jasně vidět, že počítač vyhodnocuje počet pozic jako při té nejtěžší. Zřejmě je to tedy bug a je nutné v nastavení obtížnost "protočit", aby se opravdu aplikovala ta námi zvolená. 

Kéž by takto jasně byli uvedeni autoři ve všech hrách

Začínají bílé figurky

Ovládání je řešeno pomocí joysticku, kdy pohybujeme kurzorem po šachovnici a vybíráme počáteční a cílové políčko. V horní části běží oběma hráčům časomíra, nicméně ta je pouze informativní a není tu žádný limit. Celou dobu nám při tom hraje slušná hudba

Program respektuje všechna pravidla hry, tzn. např. musíme přeskočit soupeřovu figurku pokud je to možné, přičemž královna má prioritu, lze přeskočit více figurek v jednom tahu, atd. Jedinou výjimkou je situace, kdy soupeř nemá možnost dalšího tahu, v tom případě se automaticky vyhlásí remíza, nicméně podle pravidel by měl prohrát. Bohužel toto nastává poměrně často, takže je překvapivě těžké vyhrát a neremizovat. Přes klávesu Esc lze také remízu nabídnout, ale ani jednou se mi nepodařilo program přesvědčit a vždy odmítl. 

První dáma proměněna

Vítězství!

Verdikt: Zpracování deskové hry dáma bez větších překvapení. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat